Полша гласува в неделя на национални избори с високи залози

...
Полша гласува в неделя на национални избори с високи залози
Коментари Харесай

Полша гласува на избори с високи залози, тъй като популистката управляваща група се стреми да се вкопчи във властта

Полша гласоподава в неделя на национални избори с високи залози и непредсказуеми резултати, чиито резултати могат да имат огромни последствия за посоката на страната, салдото на силите в Европейския съюз и бъдещето на войната в Украйна.

Популистката ръководеща партия " Право и правдивост ", която беше затънала в яростни разногласия с Европейски Съюз през осемте си години на власт, се стреми към трети следващ избирателен триумф - невиждано достижение, откогато Полша възвърна независимостта си от Съветския съюз.

Право и правдивост, прочут с полския си акроним PiS, се изправя в напрегната конкуренция против обединена съпротива, водена от някогашния полски министър председател и ръководител на Европейския съвет Доналд Туск.

PiS беше упрекната от фигури от Европейски Съюз и полската съпротива в разглобяване на демократичните институции на Полша по време на ръководството си. PiS сложи полската правосъдна система, публичните медии и културните органи под по-голям държавен надзор и зае твърда линия против достъпа до аборти и правата на LGBTQ+.

По време на яростна акция партията отвърна на опозиционната коалиция на Туск, потвърждавайки, че някогашният водач ще бъде зависещ на Брюксел и Берлин, в случай че се върне на власт.

Високата инфлация и сигурността на границите на Полша бяха в центъра на вниманието на гласоподавателите по време на акцията. Развитието ще бъде следено от близко в Киев след под напрежение интервал, в който връзките сред двамата близки съдружници се утежниха.

Полша е значим сътрудник на Украйна, защото се бори с съветските сили на изток, само че Варшава беше мощно сериозна към държавното управление на Украйна по време на разногласието за вноса на украинско зърно.

Гласоподавателите избират членове на двете камари на Народното събрание на Полша, като 231 места в Сейма – долната камара на Варшава – са нужни, с цел да може една партия да вземе дефинитивно властта.

Ако гласуването в неделя не успее да докара до общо болшинство, двата огромни блока ще се стремят да влязат в коалиция или неофициално съглашение, което да им разреши да ръководят.

Имаше спекулации дали PiS ще търси съглашение с Конфедерацията, крайнодясна партия, която се разгласи срещу поддръжката за Украйна и притегли някои някогашни гласоподаватели на PiS в селските региони.

Но всеки комплициран пакт за шерване на властта може в последна сметка да усили вероятността от привикване на нови избори в близко бъдеще.

Избирателните секции в Полша затварят в 21 часа. (15:00 ET) в неделя, като резултатите се чака да се проточат през нощта.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР