Големите покупки на танкове и хеликоптери предполагат, че Полша заимства идея за бойно поле от американската армия

...
Полша е в разход, за да изгради това, което описва
Коментари Харесай

Полша е в разход, за да изгради това, което описва като „най-голямата сухопътна сила в Европа“.

Сред покупките й са произведени в САЩ танкове и хеликоптери, проектирани да работят в тандем на бойното поле.

Натрупването на военни от Варшава идва в отговор на нарастващото напрежение в Европа на фона на войната в Украйна

Докато Източна Европа се превъоръжава в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, Полша се очертава като регионална военна сила.

Въпреки че е член на НАТО едва от 1999 г., Полша харчи много повече от по-старите членове на алианса. С 3,9% от БВП, бюджетът за отбрана на Полша за 2023 г. е почти двойно по-висок от целта на НАТО от 2% от БВП за всяка страна – целеви стълбове на алианса като Германия и Франция все още не са достигнали.

Министърът на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че Полша възнамерява да създаде "най-голямата сухопътна сила в Европа". Това включва удвояване на армията до 300 000 служители. Понастоящем Полша разполага със смесица от западно и съветско оборудване, включително 650 танка, 800 артилерийски оръдия, 94 реактивни изтребителя и 28 хеликоптера, според Международния институт за стратегически изследвания.

Полша е изпратила някои от по-старото си оборудване в Украйна, включително изтребители МиГ-29 и танкове Т-72 от Съветския съюз и произведени от Полша 155-милиметрови самоходни гаубици Krab.

Това, което е важно, не са само разходите на Полша гуляй, но и това, което купува.

Варшава подписа сделки за $6 милиарда за закупуване на 350 танка M1 Abrams от САЩ, а Държавният департамент на САЩ току-що одобри покупка за $12 милиарда на 96 AH-64E Apache attack хеликоптери, въоръжени с различни оръжия, включително противотанкови ракети Hellfire, ракети въздух-въздух Stinger и съвместна ракета въздух-земя. 96-те хеликоптера биха направили Полша най-големият оператор на Apache освен САЩ.

Полша също харчи 10 милиарда долара за 18 ракети-носители HIMARS и според съобщенията планира да придобие още до 500 ракети-носители. Първоначалните системи HIMARS ще се доставят с 45 армейски тактически ракетни системи с голям обсег, които САЩ досега са отказвали да дадат на Украйна.

Полша също така е поръчала оръжия на стойност 14 милиарда долара от Южна Корея, нововъзникваща отбранителна- мощен двигател на индустрията, включително 1000 танка K2 Black Panther, близо 700 самоходни гаубици K9 и 48 леки бойни самолета FA-50.

Един въпрос е дали икономиката на Полша от 700 милиарда долара може да се справи с нарастването на разходите за отбрана. Някои експерти посочват ниския национален дълг на Полша и обществената подкрепа за силна защита за възпиране на Русия като доказателство, че тя може.

Въпреки това, „за мен не е очевидно, че Полша има способността да плати за всичко това когато погледнете какви са финансовите пазари сега и скорошния ни рекорд по отношение на продажбата на облигации“, каза Радослав Сикорски, опозиционен политик и бивш външен министър, пред The ​​Financial Times.

Полша също изглежда прегръща нов начин на война.

Един проблем за страните от бившия Варшавски договор е, че макар повечето да са се присъединили към НАТО, обучението, доктрината и командната структура на техните военни все още се основават на съветския модел. Украйна, например, жонглира със сила от войски, обучени по съветски и западни модели, и настоящата й контраофанзива е възпрепятствана, тъй като обучените от Запада щурмови бригади се борят да овладеят нови тактики, докато се опитват да пробият силно укрепената руска отбрана.

< p>В действителност Полша изглежда преустройва армията си в по-малка версия на американската армия, която разчита на комбинирани оръжейни тактики, като например тясно сътрудничество между танкове Abrams и хеликоптери Apache.

AH-64 сделката включва 37 монтирани на мачта радарни радари за управление на огъня Longbow, което предполага, че полската армия планира да използва тези хеликоптери „по подобен начин на американската армия, с един самолет в полет, който открива цели и споделя тази информация с други, които не са Longbow- оборудвани самолети“, според списание Aviation Week.

Полша е била нахлувана, окупирана и разделена от своите по-големи, по-агресивни съседи много пъти през вековете. Носталгията на Владимир Путин по съветската слава от Втората световна война, която видя Полша разделена, воювана и след това завладяна, събужда тези спомени. Полските лидери сега виждат голяма, добре оборудвана армия - независимо от цената й - като най-добрата защита срещу повторение на тази история.

Майкъл Пек е писател в областта на отбраната, чиято работа е публикувана във Forbes, Defense News, Списание Foreign Policy и други издания. Има магистърска степен по политически науки. Следвайте го в Twitter и LinkedIn.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР