Полша е тежко засегната от третата вълна на пандемията. Наскоро

...
Полша е тежко засегната от третата вълна на пандемията. Наскоро
Коментари Харесай

Полша чупи икономически рекорди въпреки пандемията

Полша е тежко наранена от третата вълна на пандемията. Наскоро бе маркиран нов връх от 35 000 новозаразени за едно денонощие. От началото на март държавното управление ежеседмично стяга ограничаващите ограничения в устрема си да понижи високата заболеваемост, която към този момент надвиши 500 нови инфекции на 100 хиляди души в границите на една седмица.
Всичко това би трябвало да докара до тежка пролетна меланхолия в стопанската система и търговията, само че се случва тъкмо противоположното, написа „ Райнише Пост ". Полша продължава да бележи триумфи във времената на пандемия, сякаш си няма работа със страшна пандемия, а с някаква си там хрема.
 Европейска комисия дава на Съда на Европейски Съюз Полша поради закон за правосъдната система Европейска комисия дава на Съда на Европейски Съюз Полша поради закон за правосъдната система
Европейската комисия дава на Съда на Европейски Съюз Полша поради закон за правосъдната система, влезнал в действие през февруари, заяви еврокомисарят по п...
Да вземем да вземем за пример заетостта: 3,1 % безработни през януари значи на процедура цялостна претовареност. Или различен образец с растежа: през 2020-а година за първи път след международната финансова рецесия бе маркиран лек спад в брутния вътрешен артикул (БВП). След което обаче Полша, която от началото на века е утроила този индикатор, Минусът от 2,8 % е нищо спрямо Франция, където спадът е 8,3 на 100, или в Германия - минус 5 %.
В рецесията с ковид Полша играе ролята на значим стабилизатор за немската стопанска система, споделя в тази връзка Ларс Гутхайл, началник на Германската външнотърговска камара във Варшава, представен от " Тагесшау ".
Ето и числата: през 2020-а година, макар пандемията, Полша е изнесла за Германия толкоз доста артикули и услуги, колкото в никакъв случай преди този момент. Износът, възлизащ на 58,1 милиарда евро, даже надвишава с един % върха от предходната година. По този метод Полша се трансформира в четвъртия максимален вносител в Германия, измествайки от четвъртото място Франция. А пред нея са единствено Китай, Съединени американски щати и Нидерландия.
Също и във връзка с вноса нещата наподобяват добре: този от Германия е понижен едва – единствено с 1,8 %, в случай че износът от Федералната република за Франция е понижен с двуцифрено число. Всичко това дава съображение на икономиста от Световната банка Марчин Пятковски да назова Полша „ Роберт Левандовски на международната стопанска система " - същински рекордьор, тъкмо като нападателя на футболния клуб „ Байерн Мюнхен ". При това Пятковски не стопира дотук: със своята Изтокът на Европейски Съюз има историческия късмет да настигне Запада в стопански проект.
 Законопроект: В Полша желаят да заплащат пенсии на служебни кучета и коне Законопроект: В Полша желаят да заплащат пенсии на служебни кучета и коне
Полша ще вкара пенсии за животни (основно за кучета и коне), които са работили на държавна работа, оповестява информационно-аналитичният...
Все отново на какво се дължат грандиозните стопански триумфи на Полша?
Ръководителят на Германската външнотърговска камара във Варшава Ларс Гутхайл акцентира, че „ в това време полската стопанска система е мощно диверсифицирана " и това се е изплатило във времената на пандемия. Действително Полша е по едно и също време и експортно насочена земеделска страна, и промишлен център. А разполага и с доста сполучливи дребни и междинни предприятия. За това доста са съдействали европейските дотации, които Полша употребява по-пълноценно от всяка друга страна членка.
. Но и това се оказва по-скоро преимущество в сложните времена, отбелязва „ Райнише Пост ". Както по време на международната финансова рецесия, по този начин и при пандемията злотата доста се обезцени по отношение на еврото, от което полският експорт поевтиня с до 10 % при съпоставяне да вземем за пример с френския. С взор към бъдещето обаче икономическият триумф евентуално ще зависи от други фактори, в това число от политическото развиване. Откакто във Варшава ръководи националноконсервативната партия „ Право и правдивост ", Полша води остри разногласия с Европейски Съюз във връзка с правовата държавност и демократичните полезности. Икономистът Пятковски е уверен: „ Който желае да има трайни стопански триумфи в Европа има потребност от мощни демократични институции ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР