Полша е разтърсена от съобщенията, че консулските служители са вземали подкупи, за да помогнат на мигрантите да влязат в Европа и САЩ

...
Консервативната управляваща партия в Полша се надяваше да превърне миграцията
Коментари Харесай

Консервативната управляваща партия в Полша се надяваше да превърне миграцията в ключова тема на кампанията преди парламентарната кампания на страната Парламентарни избори на 15 октомври

От ВАНЕСА ГЕРА Associated Press 16 септември 2023 г., 12:10 ч. Избори. Но не по този начин, с арести, уволнения и опит за самоубийство сред собствените си редици.

Партията "Право и справедливост" е разтърсена от съобщения, че полските консулства са издали визи в Африка и Азия в замяна на подкупи, отваряйки вратата за мигрантите да влязат в Европейския съюз - което някои се надяваха да използват като път към Съединените щати.

Подробности за корупционният скандал излиза наяве месец преди парламентарните избори в страната на 15 октомври, оставяйки Право и справедливост да се бори да контролира щетите.

Бивш заместник външен министър, който беше уволнен на фона на съобщения за участието му в схемата, беше хоспитализиран след явен опит за самоубийство.

Право и справедливост е фаворит на изборите в поле на няколко партии и не е ясно дали аферата ще отслаби подкрепата им. Но опозиционните политици се хванаха за „визовата афера“, обвинявайки правителството в корупция и лицемерие, предвид силната му антиимигрантска реторика.

Критиците казват, че управляващата партия е повдигнала призрака на имиграцията, за да изплаши поляците и след това е предложила обещания да ги пази в безопасност, докато корумпирана клетка, действаща в дипломатическия корпус, е отворила канал за мигрантите да влязат в ЕС.

„Това е най-големият скандал, с който сме се сблъсквали през 21 век. Корупция по високите етажи на властта, носеща пряка заплаха за всички ни. И това е заради хора, чиито уста са пълни с фрази за сигурността“, каза председателят на Сената Томаш Гродзки, опозиционен политик, в телевизионно обръщение към нацията в петък вечерта.

Полша отвори вратите си за украинските бежанци, които са предимно бели и християни, но управляващите партийни служители отдавна са изяснили, че смятат мюсюлманите и други от различни религии или етноси за заплаха за традиционно католическата културна идентичност и сигурност на нацията.

Медийни съобщения твърдят, че консулските служби на Полша са издали около 250 000 визи на мигранти от Азия и Африка от 2021 г. насам в замяна на подкупи от по няколко хиляди долара. Полша е член на безвизовата зона на ЕС, известна като Шенген, и след като тези мигранти пристигнат в Полша, те могат да пресичат границите на Европа свободно.

Шимон Холовния, който ръководи дясноцентристка опозиционна партия, каза, че управляващата партия „застрашава безопасността на милиони поляци, като прилага отвратителната търговска практика на продажба на визи ."

Правителствени служители признават, че са извършени някои неправомерни действия.

Външното министерство обяви в петък, че е отхвърлило длъжностно лице „във връзка с продължаващите констатации относно нередности в процеса на издаване на визи“. В него се казва, че длъжностното лице е Якуб Осайда, директор на службата за правно управление и управление на съответствието на министерството. Той също така обяви извънреден одит на своя консулски отдел и всички консулски служби.

Това последва уволнението на 31 август на Пьотр Вавжик, заместник-министър на външните работи, отговарящ за консулството въпроси, тъй като първите съобщения за скандала се появиха в медиите. Вавжик е бил хоспитализиран след опит за самоубийство, съобщиха полските медии в петък.

Държавната прокуратура съобщи в четвъртък, че е обвинила седем души, заподозрени в корупционни действия при ускоряване на визови процедури, като трима от тях временно задържани.

Главният прокурор Збигнев Зиобро каза, че властите работят за изправяне на извършителите пред правосъдието и настоя, че мащабът на аферата е по-малък от това, което твърдят медиите и опозицията, със само 268 визи, дадени в схемата.

Той каза, че Wawrzyk е написал прощално писмо, в което казва, че иска да умре, защото не може да понесе омразата срещу него в медиите. „Той се чувства като човек, преследван от тази омраза, защото се чувства като честен човек“, каза Зиобро.

Вавжик беше отговорен за подготовката на регламент, улесняващ влизането в Полша на чуждестранни работници от страни, включително Иран, Пакистан и Обединените арабски емирства.

Според новинарския портал Onet Wawrzyk лично е настоял да бъдат издадени временни работни визи на групи от хора от Индия, които са се представяли за екипи, работещи за индийската филмова индустрия, популярно известна като Боливуд. Онет каза, че индийците са платили 25 000 до 40 000 долара за визите, надявайки се да ги използват, за да стигнат до САЩ през Мексико. Той съобщи, че американски служители са предупредили Полша за случая.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза на брифинг в четвъртък, че не може да потвърди докладите, добавяйки: „Аз не би искал да говори за частни разговори между нашите две правителства.“

Управляващата партия отвърна на удара с нови предизборни видеоклипове в социалните медии, които се стремят да свържат водещия опозиционен лидер , Доналд Туск, до широкоразпространената миграция към Европа в предишните си роли.Туск беше полски министър-председател от 2007 до 2014 г. и беше президент на Европейския съвет, орган на ЕС, от 2014 до 2019 г.

Правителството също така провежда референдум заедно с изборите с въпроси относно миграцията. Един въпрос пита избирателите дали подкрепят приемането на „хиляди нелегални имигранти от Близкия изток и Африка“ като част от преместване на ЕС план.

Право и справедливост се основава на силно антимигрантско послание, когато спечели властта през 2015 г., година на криза за Европа, когато избягаха повече от милион бежанци и мигранти от Сирия и другаде. Лидерът на партията Ярослав Качински каза тогава, че мигрантите са донесли болести в Европа, както и „паразити и протозои“ – забележки, които бяха силно критикувани.

Партията отказа да приеме всеки от мигрантите и бежанците, които са пристигнали в ЕС през последните години.Той също така изгради висока стоманена стена на границата си с Беларус, за да не допуска мигранти, след като голям брой започнаха да пристигат там през 2021 г.

Ziobro, главният прокурор, който е и министър на правосъдието, наскоро сравни новия филм на прочутата режисьорка Агнешка Холанд, „Зелена граница", с нацистка пропаганда поради критичното описание на поведението на полските сили за сигурност на граница с Беларус. Холандия заплаши със съд срещу него.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР