Полша е на път да проведе най-големия си военен парад

...
Полша е на път да проведе най-големия си военен парад
Коментари Харесай

Вижте най-големия военен парад в Полша от десетилетия насам

Полша е на път да организира най-големия си боен церемониал от десетилетия, написа CNN, представен от Dir.bg.

Министерството на защитата на Полша заяви по-рано, че в парада ще вземат участие 200 единици военна техника, 92 самолета и 2000 военнослужещи. Акцентът ще бъде подложен върху новите системи, с които страната модернизира армията си.

Варшава организира боен церемониал всяка година на Деня на въоръжените сили, отбелязван на 15 август в чест на успеха над Съветския съюз през 1920 година

Полша се трансформира в една от водещите военни сили в Европа през последните години. Варшава влага милиарди долари в закупуването на ново съоръжение.

От 2015 година броят на военнослужещите се е нараснал с съвсем три четвърти до 164 000 души. Гласуван по-рано закон планува въоръжените сили на Варшава да набъбнат до 300 000 души.

Полша ще похарчи 4.2% от Брутният вътрешен продукт за защита тази година. Това е най-високото равнище в НАТО. Бюджетът на военните за 2023 година е 23.8 милиарда $, а съгласно други източници е близо 33 милиарда $.

За съпоставяне през 2022 година Варшава отдели за армията си 2.42% от Брутният вътрешен продукт или съвсем двойно по-малко. Парите отиват главно за покупка на нова техника.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР