Полша е готова да предостави на България експертни екипи, които

...
Полша е готова да предостави на България експертни екипи, които
Коментари Харесай

Полша готова да помага на България за поддръжката на МиГ-29

Полша е подготвена да даде на България експертни екипи, които да окажат подпомагане на страната ни за поддръжката на МиГ-29 с опциите на полската промишленост и Военновъздушни сили. Това сподели Румен Радев след срещата си с президента Анджей Дуда, който е в София.

По думите на президента България може да чака ескадрилна подготвеност за новите Ф-16 към 2030-а година, а до тогава разполагаме само с МиГ-овете.

„ Ако до тогава не вземем незабавни ограничения, рискуваме да загробим вековната ни история във военната авиация, да се молим на комшиите за помощ, да загубим въздушен суверенитет и да компрометираме самия план за Ф-16, тъй като няма да има кой да лети на него и да го обслужва ”, съобщи Радев.

Той се оплака, че неглижиране на проблемите на защитата са довели до недостиг на качества, като изключително сериозен е казусът с изтребителната авиация. Радев разяснява и какъв брой Брутният вътрешен продукт отделя Полша за защита – тази година 2,2%, а идващите години 3 и 4 на 100.

Той съобщи единение с Дуда в оценката за братоубийствената война, която се води в Украйна, и в апела за прекратяването ѝ и намирането на дипломатически пътища за разрешаване на спора.

„ Тази война предизвиква освен опустошения. Тя е опасност за интернационалната сигурност и ред. Пред очите ни се срутва градената с десетилетия сигурност в Европа. С Полша сме единни в напъните си за подсилване на Източния фланг на Алианса и въвеждане на проектите за степенувания отговор според от степента на заканите. А образуването на многофункционални бойни групи е единствено част от тези старания. България не може да е част от новата отбранителна идея на Алианса, без да има лични отбранителни качества ” – уточни Радев.

Президентът работи дружно с сътрудниците си от Румъния и Гърция, с цел да се усъвършенства нашата инфраструктурна съгласуваност – жп, шосейна и тръбопроводи за гориво от гръцките пристанища, през България към Румъния.

С Анджей Дуда е разискал и опцията да се построи такава система от тръбопроводи по цялото продължение на източния фланг. Този метод ще бъде препоръчан и на идната Среща на върха на НАТО след два дни.

България към този момент има оказана поддръжка на над 100 000 украински жители и страната ни поставя всички старания те да получат заслон, храна, медицински грижи, работа и обучение.

„ Нашият взаимен апел към Европейски Съюз е за поддръжка в дълготраен проект за това съществено натоварване за нашите страни, само че това е и наш дълг, от който няма да се откажем “, посочи българският президент.

Радев прикани българското държавно управление за разглеждане на опцията за изпращане на самостоятелни защитни средства за цивилното население на Украйна – бронежилетки, каски и други, изключително с акцент на регионите, където доминира българско малцинство, подложено на обстрел.

Дуда дефинира дейностите на Русия в Украйна като военни закононарушения, брутална инвазия и изрази вяра, че виновните за протичащото се ще бъдат изправени пред интернационалните съдилища.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР