Полша е готова да отмени ветото си върху финансовия пакет

...
Полша е готова да отмени ветото си върху финансовия пакет
Коментари Харесай

Полша ще оттегли ветото върху бюджета на ЕС, но срещу едно условие

Полша е подготвена да анулира ветото си върху финансовия пакет от 1,8 трилиона евро, в случай че водачите на Европейски Съюз поддържат пояснителна декларация за връзката сред фондовете и върховенството на закона. Това съобщи в четвъртък вицепремиерът на Полша Ярослав Говин, представен от Ройтерс.

След срещата с няколко висши чиновници на Еврокомисията Говин сподели, че Полша е осъзнала, че ветото върху бюджета на Европейски Съюз за 2021-2027 година и фондът за възобновяване ще навреди на Полша и други страни от общността финансово.

Полша и Унгария бавят приемането на дълготрайния бюджет на стойност 1,1 трлн. евро и на специфичния оздравителен фонд след ковид на стойност 750 милиарда евро за всички 27 страни членки на Европейски Съюз, тъй като не желаят достъпът до парите да е привързан със спазването на върховенството на закона от тях. И двете страни са обект на наказателна процедура за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации, тъй че рискуват да изгубят средства за десетки милиарди евро.

Варшава смекчи тона си, тъй като Европейската комисия разгласи, че може да пристъпи към основаването на фонда за възобновяване от пандемията в размер на 750 милиарда евро без Унгария и Полша, в случай че няма решение по отношение на блокажа за бюджета на срещата на водачите на Европейски Съюз на 10-11 декември. Това е декларирала ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в диалог с ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли, настояват източници на Politico.

Фон дер Лайен е показала, че желае да избави възстановителния фонд посредством съдействие сред 25 страни - членки на Европейски Съюз. Подобен ход би означавал, че Екологичен потенциал няма да гласоподава за утвърждението на обвързвания седемгодишен бюджет на съюза.

Длъжностни лица в блока в този момент се концентрират върху това, което назовават ​​„ План Б “. В него Полша и Унгария ще бъдат отстранени от фонда за избавяне, което отстранява ветото върху изразходването на 2,2 трилиона $, в които се включва бюджета на блока за 2021-2027 година, както и намирането на метод за неотложно ориентиране на средства към засегнатите райони.

„ Ако те не съблюдават разпоредбите в нашата игра на европейско равнище, ние ще действаме без тях “, сподели Манфред Вебер, началник на парламентарната група на Европейската национална партия в Европейския парламент в четвъртък.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР