Полша допусна транзита на украински храни през своя територия след

...
Полша допусна транзита на украински храни през своя територия след
Коментари Харесай

Полша допусна транзита на украински храни през своя територия

Полша позволи преноса на украински храни през своя територия след близо седмица спиране. 

Продажбата на зърно, захар, месо, плодове и зеленчуци от Украйна остава под възбрана в самата Полша с претекста, че се подбиват цените и се унищожава бизнесът на локалните фермери. Сходни решения през седмицата взеха Унгария, Словакия и България.

Камионите с украински храни са ескортирани от митнически чиновници, само че полските фермери остават недоволни, тъй като и зад граница евтините украински храни съставляват непостижима конкуренция.

Правителството утвърди през днешния ден помощ за земеделския бранш в размер на 10 милиарда злоти (около 2 милиарда и 380 милиона долара).

Премиерът Матеуш Моравецки укори Европейската комисия, че 100-те милиона евро, препоръчани в сряда на Полша, България и другите три наранени страни, са закъсняла " капка в морето ".

В Унгария производителите на фураж се възпротивиха намерено на решението на кабинета " Орбан " да спре украинския импорт. А в Румъния аграрният министър Петре Дая разгласи, че няма да постанова едностранна възбрана върху вноса на зърно от Украйна и ще изчака ограниченията на Европейската комисия в поддръжка на фермерите от Централна и Източна Европа.

Румънското пристанище Констанца е от основно значение за украинския износ след частичната обсада на украинското черноморско крайбрежие от съветския флот.

Снощи съветският външен министър Сергей Лавров посочи, че " на практика нищо " не е направено за осъществяване на изискванията на Москва за това Одеса и околните пристанища да останат отворени след 18 май.

Украйна поставя старания да обезпечи различен маршрут за експорта си, като усили трафика през дунавските си пристанища, като удълбочава един от каналите на делтата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР