Половината здравни заведения в света не разполагат с основни хигиенни

...
Половината здравни заведения в света не разполагат с основни хигиенни
Коментари Харесай

Половината здравни заведения в света не разполагат с основни хигиенни средства


Половината здравни заведения в света не разполагат с съществени хигиенични средства и това излага милиарди хора на риск от остра зараза, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на Световната здравна организация (СЗО).

Подобни здравни заведения нямат нито вода, нито сапун или водно-алкохолен гел в пространствата за пациенти или тоалетните. Въпреки това ги употребяват към 3,85 милиарда души, които са изложени на риск от зараза. Цели 688 милиона души се обслужват тук-там, където липсва всичко. 

" Хигиената в здравните заведения не е нещо, за което може да се вършат взаимни отстъпки ", съобщи Мария Неира, която дава отговор за публичното опазване на здравето в СЗО. " Подобряването на изискванията е от първостепенна значимост за профилактиката и подготовката в случаи на пандемия ". 

Новите данни са обхванали 40 страни. Те рисуват " стряскаща картина ". 68 % от здравните заведения имат хигиенично съоръжение на местата за грижи за пациенти, 65 % имат условия за миене на ръцете с вода и сапун в тоалетните. Само 51 % обаче разполагат и с двете и по този начин дават отговор на критериите за главно хигиенично съоръжение. Девет % от здравните заведения в света нямат нито едното, нито другото. Най-зле е ситуацията в Субсахарска Африка.

Болници и клиники без питейна вода и с неприятна хигиена са евентуална смъртна клетка за бременните дами, новородените и децата. 

Около 670 000 новородени годишно умират поради септицемия (отравяне на кръвта), което може да бъде избягнато.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР