Половината от страните в света са се обърнали към Международния

...
Половината от страните в света са се обърнали към Международния
Коментари Харесай

МВФ: половината страни в света искат спешни заеми, за да овладеят кризата

Половината от страните в света са се обърнали към Международния валутен фонд за незабавни заеми, с цел да овладеят финансовата рецесия, подбудена от световната пандемия, написа CNN.

Повече от 100 страни до момента са поискали незабавна помощ, сподели ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева, на среща на министрите на финансите на Г-20 и шефовете на централната банка.

Тя сподели, че МВФ е подготвен да употребява своя цялостен набор от принадлежности и 1 трилион $ заем, като означи, че до момента 10 страни са получили незабавно финансиране, а половината от останалите страни би трябвало да получат желаните финансови избавителни пакети до края на април.
 МВФ опрощава задълженията на 25-те най-бедни страни за шест месеца
МВФ опрощава задълженията на 25-те най-бедни страни за шест месеца

Мярката ще коства 500 млн. $, а задачата им е да обезпечи средства за битката против вируса

Коментарите на Георгиева идват откакто фондът излезе с предизвестие, че световната стопанска система е на път към най-големия си спад след 30-те години на предишния век, а държавните управления и здравните чиновници би трябвало да работят дружно, с цел да предотвратят още по-лоши резултати.

Георгиева съобщи, че " всичко е на масата във връзка с ограниченията, които можем да предприемем ". В изявление за CNBC тя призна, че фондът има известност за налагане на строги условия на страните, които търсят избавителни средства от него.

Тя прикани страните да се уверят в това, че лекари и медицински сестри са предпазени, че здравните системи действат и че уязвимите жители са предпазени.

От МВФ обявиха, че се чака световният Брутният вътрешен продукт да се свие с 3% през 2020 година, което значи надалеч по-лоша криза от тази, която пристигна след финансовата рецесия от 2008 година, и фрапантна смяна на предходната прогноза през януари, когато се очакваше растеж от 3,3% тази година.

Фондът съобщи, че съществува риск рецесията да продължи до 2021 година, в случай че политиците не съумеят да координират световни ограничения против Коронавирус 19.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР