Половината от населението на Европейския съюз вече е напълно ваксинирано

Половината от населението на Европейския съюз вече е напълно ваксинирано ...

Половината от населението на ЕС е напълно ваксинирано


Половината от населението на Европейския съюз вече е напълно ваксинирано срещу COVID-19. Това показват изчисленията на "Франс прес", базирани на официални източници.

Това са общо 223,8 млн. души, които са получили две дози ваксини като Pfizer, AstraZeneca или Moderna, единична доза след възстановяване или еднодозова ваксина като тази на Johnson & Johnson.

От 27-те страни членки, 13 са преминали 50-процентния праг за пълна ваксинация, включително четирите най-населени страни в Общността: Испания (58%), Италия (54%), Франция (53%) и Германия (52%).

Най-ваксинираните страни в ЕС са Малта (74%), Белгия (59%) и Испания (58%).

Най-малко ваксинирани са България (14%) и Румъния (25%).

Близо 60% от населението на ЕС (59,5% или 265,9 млн. души) е получило поне една доза ваксина според данните.

Европейският съюз, който продължава да ваксинира със стабилни темпове, вече изпревари САЩ: към 1 август американците са ваксинирали напълно 49,7% от населението си (в сравнение с 49,8% за ЕС) и са имали 57,8% ваксинирани с първа доза (в сравнение с 59,3% за ЕС).

Всеки ден през последната седмица ЕС е прилагал дози на 0,6% от населението си, което намалява, но остава три пъти по-високо от това в САЩ (0,2%).

Към днешна дата в ЕС са одобрени четири ваксини, разработени от Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Оксфорд и Johnson & Johnson.

В допълнение към това Унгария и Словакия също използват ваксини, неодобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA), които са разработени в Русия или Китай.

През последните седмици броят на заразените с коронавирус в Белгия рязко нараства. Средно три смъртни случая на ден в резултат на коронавируса се регистрират в Белгия след рязкото увеличение на случаите на коронавирус през юли, според последните данни от тази сутрин.

Източник: news.bg