Половината от компаниите у нас планират да увеличат заплатите на

...
Половината от компаниите у нас планират да увеличат заплатите на
Коментари Харесай

Близо 60% от българските фирми увеличат заплатите през 2018-а

Половината от фирмите у нас възнамеряват да усилят заплатите на чиновниците си през 2018 година, откакто толкоз са били работодателите, вдигнали възнагражденията на личния състав си през сегашната.

58% от компаниите имат такова желание, а 30 на 100 ще оставят заплатите без смяна през идващите 12 месеца, демонстрира разбор на Българската стопанска камара - БСК за развиването на стопанската система през 2017 година съгласно бизнеса и упованията на работодателите за 2018 година.

В него са включени 790 участници, като 76% от тях са микро и дребни предприятия, 20% са междинни, а 4% са огромни. Сред попадналите в допитването няма такива, които имат намерение да понижават размера на заплатите на подчинените си. За съпоставяне през последните 12 месеца 6% са понижили възнагражденията, а 52 на 100 са ги нараснали.

33% от включените в допитването възнамеряват да усилят броя на работните места, а 8% имат намерение да съкратят чиновници. Това е надалеч под каузи от 20 на 100 от освободените от работа през тази година. Увеличение на работните места през 2017 година има при 24 на 100 от компаниите.

Данните на БСК демонстрират, че над 40 на 100 от компаниите възнамеряват разширение на размера на произвеждане, стартирането на нови артикули или услуги и навлизането на нови пазари. 20 на 100 от тях ще търсят финансиране по европейски планове, а 10 на 100 възнамеряват тегленето на заеми.

" Намеренията на интервюираните за 2018 година са свързани най-много с увеличението на размерите на произвеждане, създаването на нови артикули и търсенето на нови пазари. Всичко това неизбежно се отразява и върху проектите на работодателите за наемане на нови служащи, както и за увеличение на трудовите хонорари ", показват от камарата.

" Спрямо миналата година обаче, оптимизмът е по-умерен. Ако през 2016 година междинният % на самодейните мениджъри е бил 58, то през тази година той е 42. Доста по-малко от предходната година са мениджърите, които заявяват желание за нарастване на вложенията в нови мощности, марки и патенти, както и в образование на личния състав ", допълват от организацията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР