Половината от избирателите подкрепят вот на недоверие към управляващите за

...
Половината от избирателите подкрепят вот на недоверие към управляващите за
Коментари Харесай

Галъп: Противоборството ГЕРБ - БСП консолидира електоратите им

Половината от гласоподавателите поддържат избор на съмнение към ръководещите за корупция, шуробаджанащина и прочие, само че не и изваждане на " Обединени патриоти " от властта, сочат данни на " Галъп интерненешънъл ", извършено при започване на ноември. След като Българска социалистическа партия реши да внася избор на съмнение, Движение за права и свободи разгласи, че ще се причисли, само че единствено с искане на " ремонт " на националистическите партии от властта. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи още не са прецизирали защо тъкмо да желаят оставката на кабинета " Борисов 3 ", като Движение за права и свободи упорства да се нападат ресорите на вицепремиерите от Оперативна програма Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, до момента в който Българска социалистическа партия избира да нападна корупцията.

" И електоратът на ГЕРБ, и този на Българска социалистическа партия, в последните няколко месеца стоят зад своите водачи - мобилизирани от острото противоборство. Ситуацията е съвсем огледална. Независимо от това, малко повече са пълнолетните българи (50%), които поддържат избор на съмнение към ръководещите за корупция, шуробаджанащина и така нататък 42% не го поддържат. Тук с изключение на последователите на опозицията, по традиция позитивно дават отговор и негласуващите. Резултатът е общоприет и демонстрира съмнение към целия политически хайлайф, което се концентрира постоянно в ръководещата мощ ", показва " Галъп интерненешънъл ".

Проучването демонстрира, че 58% от запитаните отхвърлят настояването на Движение за права и свободи " Обединените патриоти " да изоставен ръководството, а 29% го поддържат.

" Явно Движение за права и свободи продължава да извиква отрицателни отзиви измежду болшинството от българските жители, а присъединяване на патриотите във властта се възприема относително безконфликтно и няма публично очакване за основни промени във властовата настройка. Критиката към ръководещите очевидно е повече във връзка с подозрения в корупция, в сравнение с за присъединяване на националисти в ръководството ", разяснява организацията.

Изследването също по този начин показвало, че последните митинги на разнообразни обществени групи у нас се възприемат като спомагателен белег на тежка обстановка. " Затова и страната среща поддръжка, всякога когато реши да се намеси интензивно в икономическите процеси. Наред с тази поддръжка обаче остава обичайна у нас сдържаност към властта, която води и до по-изразена благосклонност за възможен избор на съмнение - изключително по тематиката с корупцията ", съгласно изводите на социолозите.

Проучването се пробва да откри и какво е кардиналното всеобщо отношение към митингите на разнообразни публични групи, които постоянно се организират в хода на процедурата по приемане на бюджет: " 52% одобряват мнението, че митингите в последните седмици не са нормални и свидетелстват за тежка обстановка. 42% пък са по-близо до мнението, че такива митинги са нещо всекидневно, когато се разисква бюджет – евентуално тъй като другите публични групи употребяват момента, с цел да реализиран по-добро финансиране в идната бюджетна рамка. В данните се оглежда и обичайният публичен негативизъм у нас ".

" Обсъжданията към бюджета закономерно извеждат на напред във времето тематиката за степента на държавна грижа и намесата на страната в пазарните и стопански процеси като цяло. Това проличава и в съвсем автоматизираното утвърждение за всевъзможни ограничения на държавна интервенция. Например, болшинство 55% неотдавна поддържаха намесата на Борисов в разногласието сред икономическото министерство и " Емко ". Също 55% утвърдиха дейностите на Борисов за " Дунарит " и така нататък, а единствено към една четвърт бяха срещу ", установи " Галъп ".

Социолозите означават, че сходни данни се дължат също и на поддръжката, с която Борисов се употребява измежду своите последователи. По същия метод, измежду последователите на Българска социалистическа партия над 70% от запитаните, да вземем за пример, намират скорошния конгрес на Българска социалистическа партия за сполучлив за Нинова и за партията. Явно Нинова до момента съумява да реализира устрема си за синхрон с редовите социалисти.

Според сондажа 48% са съгласни, че когато се появят подозрения в корупция, е добре един управленец да подаде оставка, без да се чака следствие, доказателства и така нататък

Други 48% обаче считат, че когато се появят подозрения в корупция, е добре първо да се изчака следствие, доказателства и така нататък Данните ясно свидетелстват, че най-малко измежду половината българи работи самобитна " хипотеза за виновност " на политиците – в публичните очи те са отговорни и без разследване, съд и прочие Затова и " бързите " оставки подхождат на публичните упования.

От организацията прецизират, че данните са от следващия експресен телефонен сондаж от постоянната изследователска стратегия на " Галъп интерлнешънъл " по настоящите и значими тематики на обществото. Проведен е на 7 и 8 ноември по панелна методика измежду 801 души, която обезпечава представителност на данните за пълнолетното население на страната. Абсолютна оптималната неточност е ± 3.5 при 50% дялове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР