Половината депутати на Тексас избягаха от щата със самолети. Народните

...
Половината депутати на Тексас избягаха от щата със самолети. Народните
Коментари Харесай

Депутати избягаха със самолет, за да не ги вкарат в парламен...

Половината депутати на Тексас избягаха от щата със самолети. Народните представители се крият от шерифи, които могат принудително да ги закарат в Народното събрание. Необичайната история се трансформира в международна вест, а депутатите-бегълци към този момент са в столицата Вашингтон, заяви NOVA.

С този чудноват ход 50-те народните представители пробват да блокират работата на Народното събрание. Губернаторът на щата Грег Абът се закани, че незабавно откакто се появят на тексаска земя, ще бъдат задържани. „ В момента, в който се върнат, ще бъдат арестувани. Ще ги затворим в Народното събрание и ще ги накараме да си свършат работата”, сподели той.



Всъщност, законът в Тексас в действителност разрешава депутатите да бъдат задържани и заведени принудително в Народното събрание, с цел да работят. Правомощията на шерифите обаче са единствено в рамките на Тексас, а депутатите-бегълци се измъкнаха от щата.

„ Няма да участваме в тяхната специфична сесия. Демокрацията е под опасност. Цялата нация гледа какво ще стане в Тексас”, разяснява Трей Фишер - народен представител от Народното събрание на Тексас.

Споровете са провокирани от проектопромени в разпоредбите за осъществяване на изборите. Републиканците, които имат болшинство в Тексас, желаят да прокарат нов закон. Демократите виждат в него опит да се спрат бедните и малцинствата от присъединяване в изборите. Бягството на депутатите блокира приемането на закона, тъй като в тексаския парламент би трябвало да участват две трети от депутатите, с цел да има кворум.

„ Избирателните права на милиони жители са под опасност. Аз знам едно - тук сме, с цел да се борим с това ", съобщи Джо Мууди - народен представител от Народното събрание на Тексас.

Депутатите явно не могат да бягат постоянно, само че към този момент споделят, че няма да се върнат преди края на 30-дневната специфична сесия на Народното събрание. Те ще пропагандират във Вашингтон за приемането на федерални закони, които да попречват проектите за смяна на изборните правила в Тексас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР