Половин век след края на ерата на Аполо на НАСА,

...
Половин век след края на ерата на Аполо на НАСА,
Коментари Харесай

НАСА отново поглежда към Луната

Половин век след края на ерата на " Аполо " на НАСА, когато човешки крайник стъпи на Луната, до дълго чаканият опит на американската галактическа организация да върне астронавти на повърхността на Луната остава минимум три години, като огромна част от нужното съоръжение към момента е на чертожната дъска, обобщава Ройтерс.

НАСА се готви да направи голям скок в възобновените си лунни упоритости с дебютното изстрелване, планувано за идващия понеделник във Флорида на нейната мегаракета от последващо потомство, Space Launch System (SLS) и капсулата за екипажи Орион " , за която е проектирана ракетата.

Комбинираният галактически транспортен съд SLS- " Орион " би трябвало да бъде изстрелян от галактическия център " Кенеди " в Кейп Канаверал, изпращайки капсулата без екипаж към Луната и назад на Земята на шестседмичен тестов полет , наименуван " Артемида 1 "

" Готвим се за изстрелване ", сподели асоциираният админ на НАСА Боб Кабана, някогашен водач и пълководец на галактическа совалка на брифинг късно в понеделник след прегледа на готовността за полети на задачата.

Пътуването има за цел да подложи галактическия уред SLS, считан за най-сложния и мощен ракетен транспортен съд в света, на действителен стрес тест на неговите системи по време на автентичен полет, преди да бъде приет за подготвен да транспортира астронавти.

SLS съставлява най-голямата нова система за отвесно изстрелване, която НАСА е построила след ракетите " Сатурн 5 ", летели по време на нейната лунна стратегия " Аполо " през 60-те и 70-те години на предишния век

Повече от десетилетие лиши създаването на ракетата разработка след години на закъснение и милиарди долари преразходи. Космическият транспортен съд SLS- " Орион " до момента е коствал на НАСА минимум 37 милиарда $ , в това число планиране, създаване, тестване и наземни уреди. Администраторът на НАСА Бил Нелсън назова програмата " Артемида " " стопански мотор ", отбелязвайки, че единствено през 2019 година да вземем за пример тя е генерирала 14 милиарда $ търговия и е подкрепила 70 000 работни места в Съединени американски щати.

Конгресът непрестанно усилваше бюджета на НАСА, с цел да включва средства за " Артемида ". Сред най-големите финансови бенефициенти са главните реализатори на SLS и " Орион " - надлежно " Боинг " и " Локхийд Мартин ".

Програмата " Артемида " на НАСА , кръстена на богинята, която е сестра близначка на Аполон в древногръцката митология, има за цел да върне астронавтите на Луната още през 2025 година и да сътвори дълготрайна лунна колония като трамплин към още по-амбициозни бъдещи пътувания, изпращащи хора до Марс.

" Дори с това закъснение и повишен бюджет е подозрително, че НАСА ще успее да изпрати хора на Луната до 2025 година, само че в случай че всичко върви добре, това може да се случи през идващите няколко години ", сподели Лори Гарвър, която е служила като заместник-администратор на НАСА по време на концепцията на ракетата.

Дванадесет астронавти са ходили на Луната по време на шест задачи на Аполо от 1969 година до 1972 година , единствените галактически полети, които до момента са изпратили хора на лунната повърхнина. Всички тези изследвани райони са към лунния екватор.

Миналия петък НАСА разгласи 13 евентуални зони за кацане към южния полюс на Луната, където възнамерява да изпрати своето ново потомство откриватели, в това число първата жена и първия цветнокож човек, които да стъпят на Луната.

Успешното изстрелване на SLS- " Орион " би била решаваща първа стъпка. Огромният галактически транспортен съд, висок 98 метра, беше придвижен към стартовата площадка 39B предходната седмица след седмици на последни мерки и наземни проби.

С изключение на механически проблеми в последната минута или неподходящо време, четирите съществени мотора и неговите ракетни ускорители с твърдо гориво са настроени да се възпламенят в 12:33 часа Гринуичко време (15:33 българско време) в понеделник . Ако противоположното преброяване се забави след двучасовия прозорец, набелязан за политане, НАСА дефинира 2 септември и 5 септември като различни дати за изстрелване.

След обособяване от горната степен на ракетата на повече от 3700 км от Земята, моторите на " Орион " би трябвало да се задействат, с цел да настроят капсулата по нейния произлязъл курс, приближавайки я на към 100 км от лунната повърхнина преди пътувайки почти 64 400 км до Луната и назад да се върне на Земята. Капсулата би трябвало да се спусне в Тихия океан на 10 октомври .

Орион ще транспортира симулиран тричленен екипаж - един мъжки и два женски манекена, снабдени със датчици за премерване на равнищата на радиация, които екипажът в действителния живот би срещнал.

Ако успее, " Артемида 1 " ще проправи пътя към първата задача на SLS- " Орион " с екипаж до окололунна орбита, наименуван " Артемида 2 ", още през 2024 година, последван от " Артемида 3 " през 2025 година или по-късно с екипаж до лунната повърхнина.

" Артемида 3 " ще бъде доста по-сложен галактически уред, интегрирайки SLS- " Орион " с галактически транспортен съд, който ще бъде издигнат и ръководен от компанията SpaceX на бизнесмена Илон Мъск . Те включват огромен транспортен съд за изстрелване и кацане на Луната " Старшип " на SpaceX, който към момента е в развой на разработка , и съставни елементи, които следва да бъдат конструирани, в това число орбитален склад за гориво и галактически танкери. Дори костюмите за вървене по лунната повърхнина занапред следва да бъдат проектирани.

Планът е четиричленен екипаж на " Орион " да се скачи в космоса със спускаем уред на SpaceX, с цел да транспорти двама астронавти до повърхността на Луната и те да останат там за близо седмица , след което да могат да излетят от лунната повърхнина.
 Китай отхвърля обвинявания на НАСА, че желае да превземе Луната
Китай отхвърля обвинявания на НАСА, че желае да превземе Луната

Пекин укори Съединени американски щати в клеветническа акция против рационалните му старания в космоса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР