Половин век след историческото първо отбелязване на Рождество Христово в

...
Половин век след историческото първо отбелязване на Рождество Христово в
Коментари Харесай

Астронавтите на МКС отбелязват днес Рождество Христово в космоса

Половин век след историческото първо отбелязване на Рождество Христово в космоса от екипажа на “Аполо 8 ”, през днешния ден астронавти още веднъж честват светлия празник отвън рамките на родната ни планета. Американската астронавтка Ан МакКлейн и нейният канадски сътрудник Дейвид Сен-Жак споделиха усещанията си от борда на Международната галактическа станция. 

“По време на този празничен сезон аз откривам, че много постоянно поглеждам към нашия дом, намиращ се под нас. Наистина всички сме заедно на тази прелестна, красива планета – тя в действителност е един дребен свят. И когато през днешния ден следих залязващата зад хоризонта Луна, аз още веднъж останах безмълвна ”, заяви МакКлейн в Туитър. 

Дейвид Сен-Жак пък се похвали в обществените мрежи, че се е присъединил в забавна традиция – той оказва помощ на северноамериканското военновъздушно командване НОРАД да наблюдава дядо Коледа. 

На фотографията: Сен-Жак (вляво) и МакКлейн описват за празненството на Рождество Христово от космоса. Photo credit: NASA

По традиция днес западните членове на екипажа на Международната галактическа станция ще получат време за отмора. Това евентуално няма да се отнася за руснака на борда Олег Кононенко, които има да извършва някои научни задания. Празничният сезон в Русия обичайно стартира на 31-ви декември, а първо се чества Нова година. Рождество Христово в огромна част от православните страни се отбелязва на 7-ми януари. Разбира се, интернационалният екипаж почита традициите и на едните, и на другите, а астронавти и космонавти се поздравяват взаимно на всички вероятни дати. 

Дейвид Сен-Жак и Ан МакКлейн споделиха във видео подробна информация за празничното им меню. 

“Ще покажем ли някои от нещата, които взехме с нас? ”, попита по микрофона МакКлейн.

“Да, несъмнено ”, отвърна Сен-Жак. “Така… аз ще дам опция на екипажа да опита от канадската сьомга. Мисля, че това е чудесна храна за сезона ”.

“Хранителната лаборатория в НАСА беше задоволително общителна да ни изпрати празнично меню, което в действителност ми припомня много за храните, с които кардинално се храним. Тъй че ние имаме пуйка, имаме плънка, има от обичания ми боровинков сос. И, несъмнено, има много десерти. Защото една коледна вечеря не е същинска коледна вечеря, в случай че не е 50% десерт ”, пошегува се МакКлейн, показвайки пакетите пред камерата. “Тъй че разполагаме с многообразие от бисквитки, както и пайове… и, какво има там? ”, обърна се тя към Сен-Жак.

“Е, това е, което идва непосредствено от фурната ни на орбита, шегичка, тук имаме коледни бисквитки ”, сподели астронавтът. 

Шегата на канадеца е повече от уместна. За страдание храните в космоса не се подготвят на момента. Също по този начин на борда на МКС няма ледник, в който да се съхраняват. Затова, в случай че изгледате видеото, ще забележите, че множеството от продуктите (и това се отнася най-много за сьомгата и пуйката) са пакетирани, вакуумирани и термостабилизирани – което по думите на някои други астронавти утежнява вкусовите качества. Но това е методът за екипажа да си разнообрази менюто. 

Относно значимостта на празниците, астронавтката Ан МакКлейн показа: “Празниците са време да си напомним за обединяването и мира. Когато погледнем към Земята отсам, ние виждаме една планета без граници ”. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР