Половин век е в политикатаТелевизионни камери го хванаха, че спи

...
Половин век е в политикатаТелевизионни камери го хванаха, че спи
Коментари Харесай

Джо Байдън - оцеляващият президент

Половин век е в политиката
Телевизионни камери го хванаха, че спи на международен конгрес

Преживява гибелта на първата си брачна половинка и две от децата си

Жена му продължава да работи като учителка

Джоузеф (Джо) Байдън, който завоюва изборите през 2020 година след трагична борба с Доналд Тръмп, е най-възрастният президент в историята на Съединени американски щати. Когато поема ръководството на страната на 20 януари т. година, той е на 78 години и 61 дни. За съпоставяне - когато става президент, Тръмп е на 70 години и преди Байдън е доайенът на този пост.

Днес, 20 ноември, Джо Байдън навършва 79 години, а общо времето му в политиката като сенатор от щата Делауеър, вицепрезидент два мандата при Барак Обама и в този момент, като президент, е съвсем половин век.
Още когато се кандидатира за поста държавен глава през 2019 година, съперниците му го атакуват за неговата възраст, здравословното му положение и способността му да взима решения в сериозни обстановки. Аргумент в тяхна изгода е, че той се оплита в личните си дълги изявления, не довършва започнатите фрази, което кара съперниците му да мислят, че страда от деменция.

През август Байдън заспа на среща с израелския министър председател Бенет в Белия дом, до момента в който гостът му говореше за бъдещите връзки на двете страни, а преди двайсетина дни в Глазгоу, на конференцията на Организация на обединените нации за климата, телевизионни камери го снимаха, че подремва на едно от съвещанията. Това не му попречи дни по-късно да реализира, въпреки и виртуално, една от най-важните срещи в новата международна история - с китайския президент Си Дзинпин. Ветеранът не се дава!

Живот, цялостен с повратности



Джо Байдън произлиза от работническо семейство на католици от ирландско родословие. Той е вторият американски президент католик след Джон Кенеди. Първите 10 години от живота си прекарва в родния град Скрантън, щата Пенсилвания. След това фамилията се реалокира в Делауеър. В него има още три по-малки деца - две момчета и момиче, които по-късно оказват помощ на брат си в акциите му за избиране на сенатор и президент.

Като юноша Байдън страда от заекване, само че го преодолява, рецитирайки дълги часове стихове пред огледалото. Абсолютен въздържател е, тъй като има неприятни мемоари от приложимост на алкохол в фамилията. Като възпитаник и студент по история и политология в Университета на Делауеър в Нюарк не може да се похвали с необикновен триумф, само че през 1968 година въпреки всичко става лекар по право в Правния лицей на Сиракузкия университет. През същата година е освободен дефинитивно от военна работа, откакто е отлаган пет пъти сред 1963 и 1968 година, тъй като като младеж страда от астма. Така не взема присъединяване във Виетнамската война.

През 1970 година Байдън е определен за член на окръжния съвет на Делауеър и две години по-късно се кандидатира за сенатор на щата в Сената на Съединени американски щати. Това поставя начало на политическата му кариера. Изненадващо той побеждава ветеранът на републиканците Джеймс Богс и става петият най-млад американски сенатор в историята на страната на минималната позволена от конституцията възраст 30 години.

Междувременно Байдън е сключил брак през 1966 година с учителката Нейлия Хънтър и към този момент има три деца - Джоузеф (Бо), Робърт Хънтър и Наоми. През декември същата година, когато е определен за сенатор от Демократическата партия, се случва най-голямата покруса в живота му. Съпругата му и едногодишната му дъщеричка умират в жестока автомобилна злополука, а двамата му синове са тежко ранени. Колата на Нейлия е блъсната от камион, до момента в който излиза от пресечка. По-късно водачът на камиона е оневинен.

Новоизгряващият политик мисли да се откаже от сенаторското място, с цел да се отдаде на развъждането на синовете си, само че водачът на демократите в Сената Майк Мансфийлд го убеждава да заеме поста. Байдън се заклева като сенатор до леглото на единия от синовете си, който е с тежка черепно-мозъчна контузия и остава с месеци в болница. Оттогава той в никакъв случай не работи на 18 декември - деня на злополуката. Грижата за двете момчета поема сестрата на Джо - Валери. Тя живее при тях до 1977 година, когато той се дами за Джил Джейкъбс. Джо и Джил имат щерка Ашли, родена през 1981 година

През 1988 година Байдън се подлага по неотложност на тежка интервенция поради мозъчна аневризма. Той даже приема последно причестяване, само че съумява да се възвърне за седем месеца и от този момент не е имал повторни прояви на болестта.

Трагедиите не свършват



Байдън с починалата си брачна половинка Нейлия и трите им деца.

Байдън е преизбиран няколко пъти на поста сенатор и го заема цели 36 години - до 2008-а. Той е прочут с това, че пътува до работното си място с държавната железница и е един от най-бедните сенатори - персоналното му положение преди време се прави оценка на 100-150 хиляди $. Като сенатор дълги години е член на комисията по външни връзки и непрекъснато пътува по света, в това число на Балканите. През 90-те години той способства Бил Клинтън да се намеси с военна мощ във войната в Босна и Херцеговина, работи за следствие на военните закононарушения и назовава Слободан Милошевич “военнопрестъпник”. Самият Байдън дефинира приноса си в политиката на Съединени американски щати по отношение на Балканите като “най-гордият миг в публичния ми живот”, наред с работата си по приемането на Закона срещу насилието против дами като ръководител на Сенатската комисия по правораздаване.

1988-а е годината, когато Байдън за първи път се кандидатира за президент на Съединени американски щати на първичните избори на Демократическата партия. Обвиняват го, че е плагиатствал тирада на английски лейбъристки лидер и той се отдръпва, само че през 2008 година се кандидатира още веднъж. Тогава предварителните избори печели Барак Обама, който го прави собствен вицепрезидент. Двамата встъпват в служба на 20 януари 2009 година Байдън е първият американски вицепрезидент католик. Съвместната им работа продължава два мандата.

Политическият напредък на Джо Байдън е белязан от още една покруса. Големият му наследник Бо Байдън, който е тръгнал по стъпките на татко си като правист - боен арбитър и юрист, участник в Иракската война, основен прокурор на щата Делауеър - заболява от недоброкачествен израстък на мозъка и умира през 2015-а на 46-годишна възраст, оставяйки две деца сираци. Това е още един удар върху политика, който в оня миг е вицепрезидент.

Непослушният наследник



Хънтър Байдън докара много неприятности на татко си.

Вторият наследник на президента - Хънтър Байдън, юрист във Вашингтон и предприемач - основава паники на татко си от друго естество. Той пусна мемоарна книга при започване на тази година, в която разказва битката си с алкохола и опиатите, приказва за бизнес покупко-продажбите си в Украйна, поради които татко му беше нападнат от последователите на Доналд Тръмп по време на кандидатпрезидентската акция.

Хънтър се среща с алкохола, когато е на 14 години. През 2013 година поради позитивен тест за кокаин го изхвърлят от военноморския запас на Съединени американски щати. Смъртта на брат му способства той да затъне в пиене и дрога, от които го избавя не рехабилитационната стратегия, на която се подлага, а втората му брачна половинка Мелиса.

Ядове за татко му носят и неговите бизнес каузи. През 2014 година Хънтър се причислява към борда на украинската газова компания “Бурисма” против заплащане от 50 хиляди $ месечно. Това е по времето, когато Джо Байдън е вицепрезидент и значима фигура във външната политика, в това число в връзките сред Съединени американски щати и Украйна. Хънтър приема ролята си в компанията и потреблението на фамилното си име като “силна и недвусмислена офанзива против Путин”. Заради лобистката му активност в Украйна татко му е упрекнат в търговия с въздействие и спор на ползи.

Хората на Тръмп нападат задграничните бизнес покупко-продажби на президентския наследник, а бащата - че е формирал американската външна политика в Украйна в интерес на наследника си. Към тези обвинявания се прибавят и следствия за данъчни измами, пране на пари от Китай, Казахстан, Украйна и Русия, измами с скъпи бумаги, които стартират против Хънтър Байдън още от 2018 година От обвиняванията в лобизъм той излиза изсъхнал, само че следствията за данъчни измами не престават още.

Личният живот на президентския наследник също е много комплициран. Той има три дъщери от първата си брачна половинка Катлийн, само че през 2015 година двамата се разделят и след две години се развеждат публично. Известно време той върви с вдовицата на починалия си брат - Хали.

През 2018 година танцьорката в стриптийз клуб Лънден Робъртс ражда момиченце и твърди, че е от Хънтър. Той отхвърля, само че абсурдът е причина за разлъка с Хали. ДНК тест потвърждава, че въпреки всичко Хънтър е татко на детето и той е заставен от съда да признае бащинство и да заплати 2,5 млн. $ на Лънден и детето.

Някъде по това време в живота му се появява Мелиса Коен, еврейка от Южна Африка. Тя съумява да вкара мъжа си, с който се женят скрито през 2020 година, в правия път. Ражда неговото пето дете, което кръщават на починалия му брат Бо.

Първата дама



Джо Байдън поставя клетва като 46-ия президент на Съединени американски щати в наличието на брачната половинка си Джил.

Когато се срещат с Джо Байдън, Джил Джейкъбс е учителка по британски език и креативно писане в Колежа на техническото общество в Делауеър. Преди това е преподавала в гимназии и на юноши с прочувствени увреждания в психиатрична болница. Има един брак зад тила си, който завършва през 1976 година Джил отглежда синовете на Джо Байдън като свои. Когато се ражда щерка им Ашли, тя остава за две години у дома, с цел да се грижи за трите деца.

През останалото време мисис Байдън не стопира да работи, към този момент като учител в Общинския лицей на Северна Вирджиния - и до момента в който мъжът є е вицепрезидент, и в този момент, когато е президент на страната. Освен че е единствената първа дама, която има платена работа отвън Белия дом, тя е ангажирана в разнообразни организации и стратегии с идеална цел. В това отношение печели благосклонностите на американците, които виждат в нея жив, натурален човек, освен това с възприятие за комизъм и не държащ изключително доста на тоалетите, за разлика от студената є предшественичка Мелания Тръмп, чиято задача беше най-вече да стои до брачна половинка си по време на държавни визити и да пали светлините на коледната декорация в Белия дом.



Байдън разчиташе извънредно доста на внучките си Наоми и Финеган в кандидатпрезидентската си акция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР