Половин милион украински бежанци в Румъния от началото на конфликта.

...
Половин милион украински бежанци в Румъния от началото на конфликта.
Коментари Харесай

Хеликоптер превози две украински бебета до болница в Румъния


Половин милион украински бежанци в Румъния от началото на спора. Потокът от хора, които търсят помощ, се усилва и поради това, че офанзивите към този момент се местят на Запад в Украйна. 

100 000 украинци са минали за денонощие границата сред Украйна и Румъния. Така общият брой украински бежанци на територията на Румъния е половин милион души. 

Европейската работа „ Фронтекс “ указва поддръжка на румънската гранична работа. След като оставят мъжете си на фронта, украинските дами и деца разчитат на помощта на управляващите тук. 

Светлана, майка й и децата й съумяват да преминат граничния пункт. Сега двете дами разчитат на съседите си в Румъния.

„ Това е най-трудният миг от живота ни. Докато мъжете ни пазят родината, тези хора пазят нас и децата ни да стоим надалеч от бомбите. Длъжни сме да оцелеем “, споделя Светлана пред БТВ.

Вчера над границата прелетя хеликоптер - въздушна кола за спешна помощ за две новородени украински бебета - момиче и момче. От границата с Румъния децата са превозени до лечебни заведения в Тимишоара и Букурещ.

Началникът на полицията в регионалния град Сучава изясни пред медията, че в тази обстановка най-важна е координацията сред службите на терен.

„ Искате да бъда прям? В полицейската академия ни подготвяха съществено за такива обстановки, само че действителността е доста друга от написаното в учебниците. Няма да кажа, че може би Господ ни е оказал помощ, ще кажа, че когато това се случи, има интуиция, който ти споделя какво се чака от теб. Никой служител на реда не е учил по какъв начин да сервира бисквити, усещаш го в придвижване “, изясни Юнут Епуреану, шеф на полицията в Сучава.

Голямото предизвикателство пред полицията в Румъния в този момент е измежду целия бежански поток да засекат хората, които са подготвени да злоупотребят. Преди да изоставен граничната зона в Сирет, рейсовете и колите минават през три пункта за надзор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР