Половин милион работни места ще бъдат поставени под риск заради

...
Половин милион работни места ще бъдат поставени под риск заради
Коментари Харесай

Преходът към електрически автомобили поставя под риск 500 хил. работни места в ЕС

Половин милион работни места ще бъдат сложени под риск поради проектите на Европейския съюз, с които на процедура се постанова забран на колите с моторите с вътрешно горене от 2035 г, предизвестяват доставчиците на автомобилни елементи в района, предава „ Файненшъл таймс “.

Повече от две трети от тези 501 00 позиции ще бъдат заличени още през първите пет години преди тази дата, излиза наяве от анкета измежду близо 100 компании за Европейската асоциация на автомобилните снабдители Clepa. Това ще направи извънредно мъчно смекчаването на „ обществените и стопански “ въздействия, провокирани от всеобщата безработица.

Проучването на PwC обаче открива още, че ще бъдат основани 226 хиляди нови работни места в на електрически елементи, което значи, че чистият брой изгубени позиции ще бъде към 275 хиляди

Европейската комисия разгласи по-рано тази година желанието си да отстрани 100% от въглеродните излъчвания от нови коли до 2035 година Политиката на процедура не разрешава продажбата на транспортни средства, задвижвани от мотори с изкопаеми горива след тази дата.

Макар че от Европейска комисия не са дали оказания колите с моторите с вътрешно горене да бъдат сменени от електрически коли, огромни производители като VW значително са отписали другите технологии, като да вземем за пример водорода.

Clepa, която съставлява над 3000 автомобилни снабдители, отдавна твърди, че би трябвало да бъде подложен фокус върху използването на междинни технологии, които да улеснят прехода към по-чист превоз.

„ Нуждите на обществото са прекомерно разнородни, с цел да се прибягва до един повсеместен поход “, разяснява генералният секретар на организацията Сигрид де Фрис. „ Употребата на хибридни технологии, зелен водород и възобновими устойчиви горива ще даде опция за нововъведения, до момента в който предефинираме подвижността през идните десетилетия “, добави той.

В сряда основният изпълнителен шеф на Stellantis Карлос Таварес съобщи по време на конференция на Ройтерс, че скоростта на прехода към електрически коли „ слага промишлеността на ръба на нейните благоприятни условия “, като добави, че разноските за създаването на новата технология могат да доведат до тежка загуба на работни места.

Неговото предизвестие пристигна след сходни мнения и от най-големият снабдител на автомобилни елементи в Германия Continental. Базираната в Хановер компания съобщи, че „ обществената естетика ще бъде застрашена “, в случай че климатичните политики не бъдат съпроводени с стратегии за основаване на нови благоприятни условия за претовареност на хората, работещи в промишленостите, подвластни от изкопаеми горива.

Миналата година поръчан от държавното управление отчет откри, че в Германия могат да бъдат изгубени близо 400 хиляди работни поради прехода от мотори с вътрешно горене към електрическите коли.

Главният изпълнителен шеф на Volkswagen Хърбърт Дийс обаче е на мнение, че сходни апокалиптични сюжети „ евентуално са малко пресилени “.

„ Голяма част от автомобила остава същата. Той към момента има седалки, багра, каросерия, интериор, колела, оси. За някои, в случай че работиш в системите за впръскване на гориво или скоростните кутии, евентуално преходът ще е по-голям “, разяснява той. „ Бих споделил, че за 70-80% от промишлеността на автомобилните снабдители няма никакъв преход “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР