Половин милиард лева са щетите от фалшиви болнични, съобщи премиерът

...
Половин милиард лева са щетите от фалшиви болнични, съобщи премиерът
Коментари Харесай

Фалшиви болнични измъкват половин милиард от бюджета

Половин милиард лв. са вредите от подправени болнични, заяви министър председателят Бойко Борисов преди началото на вчерашното съвещание на Министерски съвет.

“Имаме сигнали и митинги на компании, които желаят да закриват фабрики, да вземем за пример в Ихтиман, тъй като един лекар дава по 200 или 500 болнични листове. В същото време има компании, където има 105 000 болнични, изплатени от страната ”, съобщи Борисов.

“Знаете като пристигна петък какъв брой болнични се издават и айде в Гърция на отмора. Но всички данъкоплатци заплащат за това. Разпоредили сме инспекции ”, разгласи министър председателят.

От думите му стана ясно, че ще поотложи с месец-два орязването на болнични за първите три дни. Предложението на кабинета бе да се изплащат на 50%, а не както в този момент на 70%. “Спираме, до момента в който забележим дали ще ни проработят ограниченията. Още един път ще пробваме с цялата мощ на страната дали можем да се оправим, в случай че не – тогава ще отиваме на такива ограничения ”, разгласи министър председателят пред министрите. Той не скри, че наред с бъдещи лекарски комисии за инспекция на подправените болнични е впрегната полицията, с цел да се хващат докторите, които мамят. Такива измами обаче се доказвали много мъчно.

“Всеки лекар да знае, че в действителност ощетява останалите жители, като се подписва. Всеки може да изкара, че през днешния ден има кръвно, до момента в който отидат да го ревизират, може да му спадне кръвното и да се възстановява, какво да го правиш подобен лекар?! ”, попита министър председателят и акцентира, че в Полша за подправен болничен лишават лекарски права.

“В същото време ние сме извънредно обществена страна и всяка рестриктивна мярка основава проблеми ”, призна Борисов. Той изясни, че популацията е намаляло, а болничните са се нараснали с повече от 60% през последните шест години, дадени са и в пъти повече пари за опазване на здравето.

“ В същото време лечебните заведения имат над половин милиард задължения, тоест изхарчени пари ”, посочи министър-председателят. Той напомни, че има предложение от опозицията да се изплатят тези задължения, само че, съгласно него след 2 години те още веднъж щели да станат 500 млн. лева

Мерки
Министерство на здравеопазването даде обещание повече
регулация
и инспекции


Повече регулация и засилен надзор в процеса на освидетелстване на фактически болните пациенти, дадоха обещание от здравното министерство. “Ще променим, където е належащо наредбите ”, увери проф. Николай Петров.

Здравният министър акцентира, че се следят региони със засилено издаване на болнични листове, компании, чиито чиновници при изпадане на компанията в несъстоятелност внезапно се оказват всеобщо с болнични и други обстановки, които водят до сериозен растеж на разноските на публичното обезпечаване и би трябвало да се подхващат незабавни дейности.

Проф. Петров изиска повече уместност към фактически болните пациенти. “Ще се търси строга отговорност от тези, които злоупотребяват с болнични ”, акцентира здравният министър.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР