Половин месец след като френският гигант Total се присъедини към

...
Половин месец след като френският гигант Total се присъедини към
Коментари Харесай

Акциите на Apache се изстреляха, след като тя откри петрол

Половин месец откакто френският колос Total се причисли към Apache в проучването на мощно перспективен блок в териториалните води на Суринам, фирмите оповестиха, че са разкрили " обилни " находища на нефт, написа Цветана Параскова от Oilprice.com. Той се намира в Гаяно-Суринамския басейн, откритието е направено в блок 58 на бунар Maka Central-1.

" Новият лиценз усилва позициите ни в Гаяно-Суринамския басейн, който е извънредно богата петролна зона ", разяснява президентът по проучвания и произвеждане на Total Арно Бреюлак. " Изключително щастливи сме от резултатите от Maka Central-1 ", сподели и основният изпълнителен шеф и президент на Apache Джон Кристман.

По думите му триизмерните данни за находището демонстрират, че то съхранява обилни запаси. " Очакваме да стартираме да продължим изследванията и създаването на блока в партньорство с Total ", разяснява Крисман.

Новината за откритието се трансформира в забележителен мотив за оптимизъм за вложителите на ръководената от него компания. Нейните акции се изстреляха с съвсем 27% след оповестяването ѝ, като към днешна дата се търгуват при стойност от 32,51 $ за акция.

Същевременно вестта за откритието и бъдещото му създаване ще вкарат Суринам в редиците на страните производителки на нефт. Съседната на нея Гаяна понастоящем е най-младият член на този " клуб ", откакто ExxonMobil към този момент започнаха рандеман от находището Лиза, намиращо се в териториалните ѝ води.

В рамките на идващите няколко седмици ще бъдат осъществени първите доставки на нефт от ExxonMobil, а в околните месеци интервенциите на компанията край Гаяна ще доближат пиковия си потенциал от 120 хиляди барела на ден. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР