Половин килограм тумор от яйчника на 8-годишна отстраниха в Университетската

...
Половин килограм тумор от яйчника на 8-годишна отстраниха в Университетската
Коментари Харесай

Извадиха половин килограм тумор от яйчника на 8-годишна в Пловдив

Половин кг израстък от яйчника на 8-годишна отстраниха в Университетската болница "Св. Георги " в Пловдив. Преди да го извадят, лекарите са източили към 2 литра течност от корема на детето. Интервенцията е траяла 2 часа. Образуванието се оказало доброкачествено. На момиченцето е осъществена реконструктивна интервенция за опазване на яйчника и маточните тръби и то има всички шансове за поколение. Второкласничката се възвръща и скоро ще може да се върне в учебно заведение. 
"При дребната пациентка са липсвали всевъзможни признаци. Вероятно туморът се е развивал постепенно в продължение на 2-3 година Майката внезапно забелязала в банята, че коремът на щерка й е издут и я завела при джипито. Проблемът бил открит с ехограф ", разяснява шефът на клиниката по детска хирургия проф. доктор Пенка Стефанова. В УМБАЛ "Св. Георги " детето било признато с диагноза за недоброкачествен израстък. След биопсията обаче фамилията и медиците си отдъхнали. 
"Тревожното е, че през последните 2-3 година внезапно се усилиха случаите на яйчникови кисти при децата. По-рано бяха необичайност, а към този момент имаме и бебета. Коварното е, че липсват недоволства и образуванията се откриват късно, едвам откакто са достигнали огромни размери ", прецизира проф. Стефанова пред  "24 часа ". Според нея аргументите за туморите на яйчниците при момиченцата са сложни - консумация на нездравословни храни, затлъстяване, липса на физическа интензивност.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР