Положителните резултати от изследване за антитела не се считат за

...
Положителните резултати от изследване за антитела не се считат за
Коментари Харесай

МЗ повтори: На хората с антитела няма да се издават зелени сертификати |

Положителните резултати от проучване за антитела не се смятат за задоволителни за издаването на документ за преболедуване, решиха .

От ведомството обосновават решението си с резуртатите от отчет на Европейският център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC) и Съвместният проучвателен център (JRC), съгласно който положителен резултат от проучване за антитела не може да даде каквато и да е информация за момента на заразяване и не може да изключи протичаща понастоящем зараза.

През май Европейският център за профилактика и надзор върху болесттите разгласява нови насоки по отношение на тестванията за антитела.

В тях се показва, че:

- Откриването и количественото установяване на антителата не могат да се употребяват като директен индикатор за предпазен имунитет.

- Положителен резултат от проучване за антитела може да бъде доказателство за зараза в предишното, само че не е безусловно доказателство, че обещано лице не е заразно и/или е предпазено против нова зараза и не може да предава вируса на други.

- До момента не е известно какви равнища на антителата могат да ни защитят против повторна зараза.

- От друга страна, лица, които са преболедували, могат да не дадат позитивен резултат при серологични проучвания (за нескончаем период).

- Освен това не всички антитела, индуцирани от зараза със SARS-CoV-2, обезвреждат дейно вируса.

- При множеството налични проучвания за антитела не може да се реши дали откритите антитела дават ефикасна отбрана.

- С проучванията за антитела не може да се дефинира моментът на заразяването.

Същото се посочва в Доклад на Комисията до Европейския парламент и Съвета по отношение на рамка за издаването, инспекцията и приемането на оперативно съвместими документи за имунизация против направено проучване за и преболедуване на COVID-19 (Цифров Коронавирус документ на ЕС), за улеснение на свободното придвижване по време на пандемията от COVID-19. В тази връзка Европейска комисия приема правилник за издаването на зелен документ, в който се показва, че позитивните резултати от проучване за антитела не са задоволителни за издаването на зелен документ. Съгласно правото на Европейски Съюз, регламентите се одобряват директно в страните членки и това значи, че и в България не могат да се издават зелени документи на база съществуването на антитела, или открит ковид с антигенен тест.

От понеделник с нова заповед на Министерство на здравеопазването, зелен документ за  преболедуване, открито с антигенен тест, се издава, само че той важи единствено на територията на страната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР