Положението в цялата Херсонска област е изключително тежко след наводненията,

...
Положението в цялата Херсонска област е изключително тежко след наводненията,
Коментари Харесай

Херсон е под вода, взривеният от Русия язовир потопи 5 хиляди къщи. Украйна иска помощ от ЕС

Положението в цялата Херсонска област е извънредно тежко след наводненията, породени от скъсването на язовирната стена на водноелектрическата централа " Каховка ".

Според изказванията на съветската и украинската страна към 5000 къщи са под вода в региона заради разрушаването на горната част на хидроенергийната централа " Каховка ". Наводнени са освен предградията на Херсон, само че и самият град. В зоната на бедствието се намират сред 22 000 и 40 000 души.

По сведения на локални поданици наводнен е Корабният площад в Херсон. На някои места водата е стигнала до третия етаж на къщите, а евакуацията продължава.
По-рано стана ясно, че най-малко седем души са изчезнали в резултат на потопа. А окупаторите не престават да обстрелват жилищни региони, като слагат под риск живота на доста хора при опита им да изоставен зоната на бедствието

Междувременно Европейската комисия заяви, че Украйна е поискала помощ от Европейски Съюз след разрушаването на язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа. Задействан е механизмът на Европейски Съюз за гражданска отбрана и към този момент са получени първите оферти от Германия, Австрия и Литва, показва Българска телеграфна агенция.Германия е предложила 5000 филтъра за вода и 56 генератора за ток, Австрия дава питейна вода и 10 водни помпи. Уточнява се, че тази помощ към този момент пътува към изумената зона. Литва и Германия са предложили да обезпечат палатки, кревати и одеяла.Допълва се, че европейският център за дейности в изключителна конюнктура поддържа директна връзка с украинските служби, с цел да следи потребностите на място. Хуманитарната работа на Европейски Съюз в Украйна е в подготвеност да обезпечи храна и питейна вода за потърпевшите, се показва още в известието.Световната стратегия по прехраната към Организация на обединените нации (WFP) пък предизвести за отрицателни последствия за гладуващите по света поради разрушаването на стената на язовира " Каховка ", предава ДПА.

" Мащабните наводнения унищожават новата годишна продукция от зърнени култури и попарват очакванията на 345 милиона гладуващи хора по света, за които украинските зърнени храни са животоспасяващи ", съобщи пред организацията Мартин Фрик, началник на бюрото в Берлин на програмата на Организация на обединените нации.Той обаче не чака ново повишаване на храните. " Глобалните цени на храните към момента са на най-високото си ниво за последните 10 години ", отбелязва специалистът.

Очаква се да бъдат наводнени към 10 000 хектара обработваема земя на северния бряг на река Днепър в Херсонска област, по първични оценки на украинското министерство на земеделието. " Южният бряг на Днепър и прилежащите му региони, които се намират под съветска окупация, ще бъдат наводнявани неведнъж ", разгласи нощес на уеб страницата си земеделското министерство на УкрайнаУкрайна и Русия се упрекват взаимно, че са направили " терористична офанзива ", довела до разрушаването на язовирната стена.Наводняването на двата бряга на река Днепър е по-изгодно от военна позиция за съветските военни, съобщи ръководителят на окупационната администрация на отчасти превзетата Запорожка област Владимир Салдо.

" Ще се види кой и по какъв начин ще се опита да премине през водата. От военна позиция обстановката сега в действен и тактически проект е в интерес на съветските въоръжени сили ", споделя той, представен от Интерфакс.

" Във всеки случай проектите за контранастъпление в Херсонска област, което се чака дружно с настъплението на украинските военни в други елементи на фронта, ще би трябвало да бъдат поправени ", призна преди ден съветникът на украинския президент Михаил Подоляк.

Според източници на CNN разрушаването на Каховската Водноелектрическа централа, което провокира наводнения и наложи евакуация на жителите на Херсонска област, може да усложни някои от проектите на Украйна. А точно да затрудни украинските войски при прекосяването на Днепър и офанзивата на съветските позиции (да не приказваме за обстоятелството, че разрушаването на язовира сътвори голям филантропичен проблем, с който украинското държавно управление ще би трябвало да се справи). Съвременните армии разполагат с доста способи за превъзмогване на водно затруднение. Леката пехота най-надеждно се трансферира на отсрещния бряг благодарение на лодки или хеликоптери. С тежката техника е по-трудно - множеството от тях не могат да плуват или да летят. Освен това би трябвало да се обезпечи непрестанно доставяне на войските, които към този момент са на вражеска територия, разяснява Би Би Си.Под форсиране на такава огромна река като Днепър нормално се схваща цялостен комплекс от действия, който включва както десант на войски, по този начин и създаване на краткотрайни мостове - понтони. Подобна интервенция би трябвало да бъде бърза и координирана.

В общи линии тя наподобява почти по следния метод: в условната точка А се концентрира техника за прекачване на другия бряг, в точка В стартира преплуването, в точка В се разтоварва, а в точка D се разполага (в реалност има доста повече такива точки). Всички етапи на интервенцията са уязвими, и изключително точка А първоначално, където се натрупват огромен брой транспортни средства, до момента в който чакат да стартира пресичането, и по която врагът на драго сърце ще отприщи огън.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР