Положението в Перник е изключително тежко, лично аз съм много

...
Положението в Перник е изключително тежко, лично аз съм много
Коментари Харесай

Министър Караниколов: Решението за Перник е подмяна на цялата ВиК инфраструктура

„ Положението в Перник е извънредно тежко, персонално аз съм доста обезпокоен. Дори да отстраним част от повредите, незабавно се появяват нови. Решението е замяна на цялата ВиК инфраструктура. Проблемът в Перник не е единствено канализацията, не са единствено довеждащите води, не са единствено течовете или възможните обири, които би трябвало да се потвърдят. Проблемите с водите в Перник са в цялата система. Те стартират още от водопотока, който идва от язовир „ Студена ”. Той е едно неповторимо оборудване, което несъмнено би трябвало да го има, само че може би не е довършено ”. Това съобщи в ефира на Нова телевизия министърът на стопанската система Емил Караниколов.

Според него другият проблем на Перник е пречиствателната станция там.

„ За страдание новата станция, която е нова от 1976 година не е довършена или най-малко не е проектирана както би трябвало и в този момент, когато вършим пречистване на водата, която да се пусне към Перник, се губят огромни количества вода, които се изхвърлят в реката. Вече има специалисти, които са на терен и ревизират опцията тази вода да не се изхвърля в реката, а да я връщаме в язовира и тя да минава през още едно филтриране. Така се надяваме да спестим към 30 литра на секунда ”, уточни Емил Караниколов.

И добави: „ От през днешния ден започваме напълно радикални дейности. Теренът е извънредно неподходящ за работа. Решихме, че от през днешния ден пускаме към Перник чисто нов Клон 2, който няма да минава през територията на предприятията ”.  

Припомняме, че през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисов изиска „ Икономическа полиция ” да проверява къде е отишла водата на Перник и кой е отговорен за събитията, наложили въвеждането на режим в града. 

„ Няма заплаха от бактериална зараза от ешерихия коли в Перник. Рискът към този момент е редуциран до най-малко. Така или другояче, нещата са се случили още на 23-ти. Водата е спряна за потребление, популацията е предизвестено, обезпечена е вода от водоноски. Самите хора по-рядко употребяват вода от водопроводната мрежа. Благодарение на това е стеснен броят на засегнатите ”, изясни в ефира на Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

Той разясни, че сега единствено трима души са в инфекциозното поделение на болничното заведение в града, само че те са добре и са арестувани за наблюдаване. Други трима-четирима души са потърсили незабавна помощ, само че не са били приети в болница.

„ Не чакаме нови случаи на инфектирани, защото мястото на замърсяване към този момент е обработено ”, безапелационен беше доктор Ангел Кунчев. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР