Положението се нормализира. Към 6:00 ч. е последната информация. През изминалите

...
Положението се нормализира. Към 6:00 ч. е последната информация. През изминалите
Коментари Харесай

Министър Гвоздейков: Главните железопътни трасета са проходими, няма бедстващи пътници

" Положението се възстановява. Към 6:00 ч. е последната информация. През миналите часове ситуацията беше извънредно комплицирана. Над 30 екипа работиха на терен при мощен снеговалеж и вятър.Това съобщи в NOVA министърът на превоза Георги Гвоздейков.

По думите му проблеми с влаковете има поради скъсана контактна мрежа и паднали дървета по линията. " Главните железопътни трасета са проходими, сега се работи по две от второстепенните. Организацията е на равнище, все още няма бедстващи пасажери.  Министърът подчертава, че се е наложило пасажерите да изчакат 4-5 часа.

Вчера е обезпечен превоз за към 50 възпитаници, които са били в столицата и е трябвало да се приберат в направление Плевен, Русе, Шумен и Варна. Те са чакали няколко часа на гарата, без изясненост по кое време ще могат да пътуват.

" Част от хаоса се основава и от самите водачи. Когато ни осведомят медиите, че се чака усложнена зимна конюнктура, ние тогава се сещаме, че би трябвало да тръгнем на път, и то безусловно неподготвени ", съобщи Гвоздейков.

Министърът разяснява и затварянето на завода за ремонт на влакове в Дряново. " На 22 април 2021 е подписан контракт за период от 2 години, като е стихотворец ангажимент да бъдат осъвременени 15 вагона. Общата стойност на контракта е 26 млн. лв.. Платен е задатък на стойност близо 7 млн. лв.. Изпълнителят не съблюдава главните 3 стадия от този контракт, до 22 октомври 2022 година той е задължен да ги извърши. Възложителят - БДЖ - " Пътнически транспорти ", е заставен да си потърси правата. В този случай изпълнителят изважда документ за форсмажор, в Коронавирус интервала, като с този документ възложителят получава удължение на периода на контракта с още една година и получава в допълнение финансиране от порядъка на близо 1 млн. лв. към тази сума. Дадената сума все още е 9 млн. лв., за нея БДЖ не е получило безусловно нищо. Договорът изтича на 31 декември 2023 година ", съобщи Гвоздейков.

Той сподели още, че е водил диалози с посланици, в търсене на опция да бъде обезпечен преносим състав за железниците. Утре за Германия отпътува екип, който ще води диалози с Deutsche Bahn, като съгласно министъра те могат да обезпечат вагони, по-качествени от тези, които е трябвало да се ремонтират в Дряново.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР