Положението с коронавируса не само остава сериозно в много части

...
Положението с коронавируса не само остава сериозно в много части
Коментари Харесай

Южноафриканският вариант на COVID-19 е в 14 страни в ЕС, а бразилският - в 7

Положението с ковид освен остава съществено в доста елементи на Европа, само че и би трябвало да се внимава с разпространяването на разновидностите му. Това сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след първото съвещание на Европейския съвет.

Тя изясни, че английският вид към този момент е във всички страни членки като се изключи една. Южноафриканският е в 14 страни членки, а бразилският вид - в седем.

„ Наблюдаваме постоянни и низходящи трендове на заболеваемостта в 20 страни, само че възходящи трендове в към 7 други страни. В същото време измежду нашите жители фактически се следи възходяща отмалялост от COVID-19. Това беше доста тежка година на тествания, само че не трябва да се отпускаме тъкмо в този момент “, сподели ръководителят на Европейска комисия.

Тя посочи, че първата задача е да се реализира всеобща имунизация. Именно по тази причина би трябвало да се положат старания темпът на имунизиране да се форсира.

„ До края на тази седмица на Европейския съюз ще бъдат доставени над 50 милиона дози ваксини. Към днешна дата са приложени над 29 милиона дози. Това са почти 6,4% от цялото население. Ако не броим децата и юношите, това са 8% от възрастното население “, осведоми Урсула фон дер Лайен.

Крачка напред в производството на ваксини

Понастоящем 41 промишлени обекта способстват за производството на ваксини в Европа. Тя даде за образец „ Бионтех “, която неотдавна е почнала да създава ваксини в Австрия и в град Марбург, Германия.

„ Това докара до леко закъснение през въпросната седмица, само че те към този момент наваксаха с доставката на имунизациите си. При цялостен потенциал заводът в Марбург ще бъде в положение до юли да създава 1 милиарда дози годишно “, изясни още Фон дер Лайен.

Програмата КОВАКС

Европейският съюз разгласи удвояване на поддръжката си за самодейността КОВАКС на 1 милиарда евро.

„ Тъй като знаем, че имунизацията е извънредно нужна, страните членки следва да употребяват механизма за шерване на ваксини, който предложихме предходната седмица, с цел да провеждат евентуални дарения на ваксини за нашите сътрудници “, изясни Урсула фон дер Лайен.

Адаптиране на имунизациите към разновидностите на ковид

„ Наша задача е да ги откриваме и да се оправим с тях допустимо най-бързо. Това е повода, заради която предходната седмица стартирахме инкубатора на HERA, с цел да изградим своя отговор на разновидностите, с цел да останем в ниските стойности на кривата в графиката. Това, което би трябвало да създадем, е да подпомогнем бързото разкриване на нови разновидности посредством съдействие с страните членки - по-специално посредством увеличение на секвенирането “, изясни ръководителят на Европейска комисия.

По нейните думи е значимо да се поддържа и научноизследователската активност в региона на имунизациите.

„ Затова, откакто създадохме един тип библиотека с разновидностите на вируса, би трябвало непрекъснато да подхранваме научните проучвания за адаптиране на имунизациите към евентуалните промени “, добави тя.

„ Започнахме общоевропейска мрежа за клинични проучвания, тъй като в случай че разработите обновени ваксини, естествено се нуждаете от клинично проучване, с цел да ги тествате. Нуждаем се и от изменение на регулаторните процедури, с цел да се форсира одобряването на модифицираните ваксини против COVID-19 “, изясни Урсула фон дер Лайен.

Сертификатите за имунизация

Председателят на Европейска комисия разяснява, че има редица въпроси към тях – както политически, по този начин и научни. Все още не е ясно дали заболяването може да се съобщи даже и след имунизиране. Има обещаващи данни от Израел, където имунизацията на „ Пфайзер “/ “Бионтех “ демонстрира, че при имунизиране с две този човек към този момент не предава заболяването.

„ Решението за това какво можете да извършите вероятно с подобен документ за имунизация би трябвало да бъде взето съответно от всяка страна. Но на ниво Европейски Съюз имам вяра, че би трябвало да ги използваме, с цел да подсигуряваме действието на единния пазар “, разясни Урсула фон дер Лайен.

„ Държавите членки ще би трябвало да пристъпят бързо към работа, в случай че желаеме подобен „ зелен документ “ да бъде въведен до това лято. Освен че би трябвало да реализират единодушие по правилата и технологията, те ще би трябвало да обезпечат бързо и цялостно въвеждане в националните си здравни системи и в своите гранични системи “, разясни ръководителят на Европейска комисия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР