Полковник Виктор Баранец, Комсомолская правдаСайтът на британското министерство на отбраната

...
Полковник Виктор Баранец, Комсомолская правдаСайтът на британското министерство на отбраната
Коментари Харесай

Русия първа в света унищожи танк Challenger 2 - Киев хвърля в бой основните резерви

Полковник Виктор Баранец, " Комсомолская истина "

Сайтът на английското министерство на защитата твърди, че главните английски тежки танкове Challenger 2 в никакъв случай не са претърпели загуби от противников огън. Но незабавно щом тези бойни машини се появиха в посока Запорожие покрай Роботино, една от тях се трансформира в купчина пламнал скрап. Други се отдръпнаха от бойното поле. И една красива легенда, предопределена да живее дълго, си отиде. Но основателите на този танк разтръбиха на целия свят, че след модернизацията той е станал нерушим. А съветските бойци демонстрираха, че това не е по този начин.

Нещо повече, казусът с тази „ утилизация “ може да влезе в Книгата на върховете на Гинес: Русия стана първата страна в Европа, унищожила прехваления брониран британец.

И тук си коства да си спомним Зеленски, който не толкоз от дълго време, задавяйки се от приятност, разгласи " победа " - Лондон даде на Киев цели 14 танка. А някогашният към този момент боен министър Олексий Резников сътвори цяло рекламно шоу, като се повиши на една от бойните машини и целуна прашната ѝ ризница.

В интерес на истината би трябвало да признаем, че осъвремененият Challenger 2 е сериозна машина и с право влиза в десетте най-хубави танка в света. Има мощно нарезно оръдие, акуратен мерник и доста ефикасна система за ръководство на огъня. Но макар много мощния мотор, този танк, заради огромното си тегло (62,5 тона!) е муден като пълен носорог.

Ето за какво лондонските военни специалисти съвсем единомислещо предизвестиха, че на меките и влажни южни съветски черноземи Challenger 2 е изложен на огромен риск. Поради тази причина английските съветници желаеха от украинските командири да вкарват Challenger 2 в борба единствено по сухи и твърди пътища. Да, и да не излиза на предна линия, с цел да не получи снаряд или ракета челно или в профил.

Имаше още едно доста „ екзотично “ условие “ - във всеки английски танк, трансфериран в Украйна, трябваше да има заложене експлозиви - в случай че машината бъде ударена, оживелите членове на екипажа безусловно би трябвало да я взривят. За да не доближат тайните ѝ до руснаците. Ето по какъв начин украинските танкисти влизат в пердах, седнали в прегръдка със гибелен товар тротил. По волност на британците стават атентатори самоубийци, и нищо повече.

Изобщо условията бяха доста. Например да не се употребяват Challenger в тези зони на спора, където е допустимо нахлуване на съветската войска. На украинските танкисти, подготвени на английски танкове, беше подредено да създадат всичко допустимо, с цел да изтеглят машините от бойното поле - даже под противников огън. А най-добре да влизат в пердах напряко с камион за изтегляне.

Интересна детайлност - украинският екипаж на камиона, теглещ аварирал английски Challenger 2, не изчака и изхвърча от бойното поле, „ забравяйки “ да взриви колата.

Е, откакто танковете Challenger 2, които Лондон и Киев пазят като яйца на Фаберже, към този момент са хвърлени в разход, това значи, че Украйна в действителност праща в пердах главните си запаси. Досега не са ѝ помогнали доста. Горят като едното нищо.

Остава да чакаме американските танкове Abrams, Съединени американски щати дадоха обещание да ги доставят на Киев през есента. Е, немските " Леопарди " към този момент горяха и ще горят на глутници в зоната на СВО.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР