Полковник доцент д-р Ивайло Въжаров, началник на МБАЛ-Варна, която е

...
Полковник доцент д-р Ивайло Въжаров, началник на МБАЛ-Варна, която е
Коментари Харесай

Различната медицина в МБАЛ-Варна

Полковник доцент доктор Ивайло Въжаров, шеф на МБАЛ-Варна, която е една от петте съставни лечебни заведения на ВМА, описа пред Novini.bg за другата медицина, с която се занимава болничното заведение.

В състава на МБАЛ - Варна са включени 7 профилирани клиники и 22 отделения с 233 кревати. Болницата е само лечебно заведение в Североизточна България за лекуване на остри отравяния и токсикоалергии, и изгаряния. Клиниката по ортопедия, травматология и ендопротезиране работи в един ден от седмицата и незабавната травматологична помощ в размер “бедро и подбедрица” за града и района.
„ Не постоянно съумяваме, само че постоянно вършим всичко допустимо “, съобщи полковник доцент доктор Ивайло Въжаров.

Освен с всичко останало, МБАЛ Варна се занимава и с морска медицина. „ Има един доста огромен хипербарен комплекс, който е основан 1989 година. В началото този комплекс е основан като помощно средство към Военноморските сили за реализиране на първа здравна помощ при баротравма и водолазни болести. Хипербарният център се употребява и за тренировки на водолази от флота. Впоследствие обаче се открива, че лекуването с О2 има доста свери на положително деяние в медицината.
Полковник доцент доктор Ивайло Въжаров описа и за един от триумфите на сътрудниците си от клиниката по изгаряния. Те са избавили момче с над 80% изгаряния, получени при правене на селфи на вагон. „ Такива изгаряния са несъвместими с живота “, разясни той. Момчето обаче е избавено и е осъществено едно доста скъпо лекуване - изкуствена кожа, с помощта на Изпълнителната организация за лекуване на деца и на началника на ВМА бригаден военачалник професор доктор Венцислав Мутафчийски.

Какви са другите триумфи на МБАЛ – Варна и какви заболявания лекуват в хипербарния комплекс в болничното заведение, може да чуете ТУК в изявлението на Novini.bg с полковник доцент доктор Ивайло Въжаров.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР