Полк. Диман Георгиев: Обвиниха пилотите, за да излязат чисти генералите

...
Полк. Диман Георгиев: Обвиниха пилотите, за да излязат чисти генералите
Коментари Харесай

Полк. Диман Георгиев: „Обвиниха пилотите, за да излязат чисти генералите от семейния кръг на Радев преди повишенията им“

Полк. Диман Георгиев: Обвиниха водачите, с цел да излязат чисти генералите от фамилния кръг на Радев преди покачванията им.

Полк. Диман Георгиев

След следващото следствие на следващата трагична авиокатастрофа във Въоръжените сили, изводът още веднъж е еднопосочен – „ неточност на водачите “. Разбира се, че всяка злополука е вследствие на неточности на хората, било то при употребата, било то при поддръжката и най-много при командването и ръководството на персоналния състав и техниката. Грозното в тази трагична обстановка е, че

цялата виновност за следващ път се трансферира на водачите на доста ранен стадий.

Подготовката на едно мероприятие в армията е комплициран и нескончаем във времето развой, в който са ангажирани всички по командната верига. Отговорни за „ сполучливия “ – трагичния резултат са тези, които възнамеряват учението, обезпечават нужните часове за подготовка на персоналния състава, поддържат техниката. Да обявиш, че водачите са отговорни преди да проведеш нужното следствие и да установиш дали всеки по веригата си е приключил работата, е освен безконтролно, само че и преждевременно.

Такова действие граничи с закононарушение

На кого беше нужно това бързо прекачване на виновността на водачите, което провокира вярната реакция на прокуратурата?

Вчера излезе информация, че е липсвала връзка сред кулата и самолета в сериозните секунди на съдбовния полет. Това са посочили записите на диалозите сред наземното управление на полета и починалите летци. Критичната част от полета е траяла седем секунди, съобщава  Българска национална телевизия. Как Военна полиция излиза със изводи без да се знае кой и какви команди е подал в този сериозен миг. Ако не са подавани команди – за какво водачите са оставени без поддръжка от кулата?  Дали съзнателно не е заличен записа от съдбовните секунди?

Кой и за какво бърза да излезе със изводи преди да се обясни всичко това?

Има ли в това бързане нещо общо с идното повишение в служба на околните фамилни другари на президента Радев – генералите от Военновъздушни сили Димитър Петров и Николай Русев?

След 5 януари 2025 г командващият Военновъздушни сили генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-началник на защитата, по закон би трябвало да се пенсионира. Ако се съблюдава наложената процедура началникът на защитата и двамата му заместници да бъдат от трите типа въоръжени сили, тогава мястото на военачалник Стойков следва да бъде заето от военачалник от Военновъздушни сили. Ще бъде ли това сегашният пълководец на Военновъздушни сили генерал-майор Димитър Петров? Тогава неговото мястото отпред на Военновъздушни сили би следвало да заеме бригаден военачалник Николай Русев, пълководец на Трета авиационна база.

Затова ли е това бързане – генералите да излязат чисти,

без санкции, които да попречат на „ полета “ им към върха на командната верига във Въоръжените сили?

До края на президентския мандат не остава чак толкоз доста време. За всеки, който следи метода на деяние на президента, е ясно, че същият залага свои (руски) мини, които дълго време след него ще торпилират процесите по превъоръжаване и рационализация на армията. Действията и думите на президента са освен лицемерни, те демонстрират, че този човек е лишен от всякакво възприятие за офицерска чест и морал. Румен Радев прикани „ да се откри отговорност по цялата командна верига нагоре …

Вменяването на отговорност, политическите вмешателства, опитите за искане на оставки, до момента в който работят тези комисии, са най-малкото неетични и аморални. Очаквам комисията от Министерството на защитата да проучва задълбочено освен организацията и подготовката на водачите във формированията на военно-въздушните сили, само че и да направи разбор на сходствата.

Да се откри тази отговорност по цялата командна верига нагоре, в това число според Закона за защитата и въоръжените сили, където ясно са написани отговорностите по непосредственото управление, планирането, построяването и обезпечаването на нужните качества “.

Това са думи на човек, който е някогашен пълководец на Военновъздушни сили и има голямо въздействие във Военновъздушни сили. А упоменатата от него комисия на МО е от работа „ Военна полиция “. Служба, ръководена от дългогодишния пенсионер Ивайло Сотиров, получаващ над 10 000 лв. пенсия и заплата по милостта на президента. В службата като човек, проверяващ злополуката, е назначен ръководителят на учението, при което почина подполковник Валентин Терзиев.

Да, тъкмо по този начин! Виновникът за предходната покруса проверява актуалната. И Радев към този момент откри виновника.

Според дясната му ръка Димитър Стоянов това е министъра на защитата Запрянов. В собствен пост във Facebook господин СМС-а е написал: „ Dimitar Stoyanov: Добре е този разбор да стартира с злополуките през 2017 и 2018 година Тогава в границите на една година бяха изгубени три живота. Не си припомням тогава да е правено умозаключение за големия проблем, за отговорност, за промени. Само да припомня, че тогава зам. министър на защитата беше сегашният ви министър на защитата. “

Та прав ли е господин Стоянов да твърди, че отговорен е министър Запрянов? Разбира се! Министър Запрянов от дълго време трябваше да смъкна политическото си доверие от тримата гореспоменати генерали и изключително от Сотиров, тъй като другояче и той е деен съизвършител в убийствата на български водачи. Не се съмнявайте, господин министър Запрянов, вие ще бъдете и сте отговорен за безучастие с политическата власт, която имахте и имате!

Автор: Полк. Диман Георгиев

Източник: Фактор

Още вести четете в: Коментари За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР