Поливната вода за земеделците ще бъде дотирана с 80%, което

...
Поливната вода за земеделците ще бъде дотирана с 80%, което
Коментари Харесай

Държавата ще отпусне по-голямата част от средствата за водата за поливане на земеделските стопани

Поливната вода за земеделците ще бъде дотирана с 80%, което би трябвало да окаже въздействие и върху цените на продукцията. Служебният аграрни министър Явор Гечев обясни:

" Ако имате, примерно, да плащате 100 лева, нагледно казано, вие ще платите 20 лева,индикативно, ще ви се издаде фактура, ще я предоставяте в ДФЗ, надлежно, ще прибавим 80% към тази стойност, която сте платили от 20 лева, с цел да станат 100 единици. И върху тази сума се заплаща съответното Данък добавена стойност. Номинално 80 лвбез Данък добавена стойност, плюс да е ДДС-тата, надлежно, ще съставлява помощта. Помощтае с подобен дизайн, тъй като е ориентирана директно към земеделските производители. Тоест ние няма просто да дам едни пари на " Напоителни системи ".

Министърът на земеделието дефинира помощта и като мярка против скъпите храни.

" Необходимите средства ще се обезпечат в този момент, сега, незабавно, а не в идващия актуализация на бюджета.

След като стана ясно, че служебното държавно управление ще създаде Закон за надценките на питателните артикули, отпада авансово обявеното желание таван на надценките да се вкара от април с промени в разпоредба, разгласи министърът на стопанската система Никола Стоянов.

" Иска ни се да може по-скоро да се случи, само че, несъмнено, ние би трябвало да съблюдаваме и закона. Мислехме, че може да стане през разпоредба, само че в последна сметка мнението на специалистите е, че би трябвало през закон ".

В началото на седмицата земеделци стачкуваха против фрапантното покачване на цената на водата за поливане.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР