Полицията задържа и втория мъж, замесен в катастрофата, при която

...
Полицията задържа и втория мъж, замесен в катастрофата, при която
Коментари Харесай

Още двама задържани заради катастрофата с мигранти и двама загинали полицаи в Бургас

Полицията задържа и втория мъж, забъркан в злополуката, при която тази заран починаха двама служители на реда, при опит да спрат рейс с мигранти. Замесеният е била задържан край Първомай. В рейса, който към 5 часа тази заран, след гонка удари патрулка и умъртви двама служители на реда, имало 48 мигранти. Шофьорът бил сириец. Той е арестуван незабавно след случая. Вторият мъж избяга, само че бе засечен край Първомай. При опит да избяга от полицията, водачът блъснал и умъртвил служителите на реда Йордан Илиев и Атанас Градев от бургаското Първо районно управление (на МВР). Самият рейс е с изписано име на българска туристическа компания със седалище в Кърджали. Бил е с непознати номера. Самият рейс пък е бил дерегистриран преди време от компанията притежател и е бил спрян от придвижване.

Инцидентът е станал на основното кръгово кръстовище " Трапезица " в Бургас. Автобусът е влезнал в България през граничния пункт до Малко Търново, като там не е спрял на два пункта за инспекция.

Междувременно стана ясно че и трети сириец е арестуван за тежкото произшествие, който бил съизвършител на хванатия край Първомай сириец. Мъжът му е оказал помощ да стигне до града. Уредил му е билета за трен, както и такси. Така каналджията е стигнал до града в Пловдивско след злополуката. Преди да бъдат задържани двамата, бе арестуван и водачът на рейса.

Заради случая вътрешният министър Иван Демерджиев изиска оставката на зам. шефа на Гранична полиция Деян Моллов поради занижения надзор над мигрантския напън. Днес стана ясно, че инспекция за нарушавания в Гранична полиция е имало от няколко месеца. Деян Моллов бе шеф на службата до наскоро. Когато встъпи в служба, служебният министър Иван Демерджиев го намали в заместител началник. Моллов е бил проверяван и като началник на граничарите в Елхово. Не е ясно обаче до къде е стигнала тази инспекция.

Над 300 души от армията ще бъдат изпратени да пазят границите ни. Ще се употребяват дронове и друга техника, с цел да се понижи мигрантската вълна. Това съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред Нова телевизия във връзка гибелта на служителите на реда при гонене на каналджийски рейс в Бургас. 

Вътрешният министър Иван Демерджиев, който дойде на мястото на случая, съобщи, че трафикантите на мигранти са оповестили война на страната и тя ще отговори уместно, с цялата си мощност. " В идващите дни ще има изключителни по интензитет дейности, каквито не са провеждани досега. Очевидно има лица, които се занимават трайно с това и в идващите дни ще използваме всички благоприятни условия, с цел да спрем активността им ", сподели той.  Демерджиев посочи и че се работи по версия за намесени чиновници на МВР в канал за трафик на хора. Според него отговорност за случилото се носят и чиновници на " Гранична полиция ".

" Основна причина за този случай е недокрай точно осъществяване на дилемите от органите на реда на " Гранична полиция ", тъй като не е била задача на служителите на реда в Бургас да стопират рейса. Това е трябвало да създадат още преди този момент чиновниците на " Гранична полиция ". Така че аз чакам до края на деня оставката на господин Моллов. Горещо се надявам, че той самичък ще направи това и ще оцени аргументите. ", сподели Демерджиев. 

Ще бъде назначена тройна автотехническа експертиза, а за осъществяването ѝ е притеглен един от най-опитните експерти у нас, сподели окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Мигрантите се разпитват в наличието на преводач.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР