Полицията задържа 79 души в Гърция по подозрение, че са

...
Полицията задържа 79 души в Гърция по подозрение, че са
Коментари Харесай

Гърция арестува 79 души заради пожарите, Министър ги нарече „пиромани“

Полицията задържа 79 души в Гърция по съмнение, че са провокирали пожарите, които опустошават страната.

Василис Кикилиас, министър на гражданската отбрана, съобщи, че е имало няколко опита за палеж на планината Паринта, северозападно от Атина, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Мръсници и подпалвачи подпалват пожари, които заплашват горите, имуществото и най-много човешкия живот “, сподели Кикилиас.

Министърът на гражданската отбрана означи, че на никого няма да му се размине и че отговорните ще бъдат изправени пред съда.

Летните пожари в Гърция са постоянно срещани и учените ги свързват с горещите талази, т.е. с изменението на климата.

Стефан Доер, който управлява Центъра за проучване на горските пожари към Университета в Суонзи, споделя, че в пейзажи като гръцкия горските пожари се популяризират елементарно.

Пожарът край село Фили в подножието на планината Парните, на към 25 км. от Атина, се популяризира до град Менида, където към 150 души бяха евакуирани от три старешки дома, заяви локален чиновник.

Във вторник спасителите откриха 18 обгорели тела, за които се допуска, че са на мигранти, в селски регион покрай гората Дадия в северната част на област Еврос, граничеща с Турция, която е известен маршрут за хора от Близкия изток и Азия, търсещи достъп до Европейския съюз.

По-рано гръцките медии оповестиха, че е открито тялото на 80-годишен мъж, който се опитал да избави овца.

В близкия гръцки пристанищен град Александруполис десетки пациенти, в това число новородени бебета и такива в интензивно поделение, бяха евакуирани от локална болница, защото пожарът заплашваше да обхване лечебното заведение.

Пристанищният град Александруполис, покрай североизточната граница с Турция, сега е един от най-застрашените региони.

От няколко дни там горят пожари, а съгласно изказване на гръцката противопожарна работа 13 общини наоколо до града са евакуирани.

Десетки пациенти, в това число новородени бебета, бяха преместени от болничното заведение в Александруполис, защото пожарът се приближи рисково покрай здравното заведение.

Ситуацията е станала изключително рискова, когато в региона на болничното заведение са се взривили кислородни бутилки.

Затова управляващите подредиха евакуацията на към 115 пациенти от университетската болница в североизточния завършек на града.

По-голямата част от пациентите, към 90 от тях, бяха настанени на ферибота, който беше трансфорат в болница.

Пациентите с прикрепени кислородни бутилки лежаха на матраци на палубата на ферибота, трансфорат в болнично поделение, а някои бяха настанени в палатки, издигнати на брега, предаде БГНЕС.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР