Полицията влезе в офиса на Нове холдинг на Васил Божков

...
Полицията влезе в офиса на Нове холдинг на Васил Божков
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата пак влезе в Комисията по хазарта, този път и в офиси на Божков

Полицията влезе в офиса на " Нове холдинг " на Васил Божков на ул. " Московска " през днешния ден сутринта.

© Юлия Лазарова За повторно в границите на седмица профилираната прокуратура влиза в Комисията по хазарта. Миналата седмица обаче конфискувани единствено документи, до момента в който през днешния ден, по информация на БНР и Българска национална телевизия, има и арестувани. От постройката били изведени ръководителят на комисията Александър Георгиев и ръководителят на дирекцията за надзор Тони Николов, който декларирал, че не се усеща отговорен за нищо. Официална информация за арести към този момент няма, от прокуратурата единствено удостоверяват, че в комисията тече акция, без да дават повече детайлности.

Редом с това по информация на Българска национална телевизия прокуратурата и Министерство на вътрешните работи са влезнали и в офисите на Васил Божков на ул. " Московска ", като по неофициална информация управляващите ревизират и други адреси, в това число и някогашна резиденция на Тодор Живков в парк " Витоша ", употребена от Божков. Министерство на вътрешните работи публично не удостоверява, само че и не отхвърля информацията за това, оповестява Българска национална телевизия.

Междувременно се появи информация, че самият Божков е в чужбина, като самият той удостоверява това пред " Днвник ". " Не се укривам. Ако някой ме търси - има законни способи, по които да ме потърсят. Никой не ме е търсил ", сподели предприемачът. Той удостоверява, че е в чужбина по работа, само че не оповестява къде се намира.

Хазартният бизнес на Божков е в основата на целия скандал в бранша, който се развива от Коледа насам. Той потегли от спор сред Божков и съдружниците му братя Найденови, които пък алармираха, че двете частни
лотарии на Божков са икономисали на страната стотици милиони, като са плащали занижени такси.

Започна инспекция, като преди дни Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), в действителност откри през инспекция в Комисията по
хазарта, че сдружения на Божков са плащали по-ниски такси по Закона за хазарта, в сравнение с е трябвало.

Има разнообразни тълкувания дали законът го е разрешавал или не, защото има два режима на облагане - 15% върху залозите или 20% върху разликата сред залозите и изплатените облаги. По първия метод е плащало единствено държваното тото, до момента в който, всички други частни компании, организиращи тото, лото,
лотария или залагания върху спортни надпревари, са внасяли доста по-изгодната втора такса.

Редом с всичко това се появи и концепцията частните
лотарии - главната част от бизнеса на Божков, да бъдат неразрешени въобще и право да оперира в тази ниша да има само държавното тото - със съответни ограничавания къде и по какъв начин да бъдат продавани талоните.

Тези планове бяха написани и във импортирания законопроект на водача на НФСБ Валери Симеонов, който през днешния ден бе подсилен на първо четене в Народното събрание.

Самият Божков разяснява в единственото си изявление по тематиката, обещано предходната седмица за " Свободна Европа ", че компанията му заплаща изискваното по закон, а измененията на Симеонов целят бизнесът му да бъде предаден на различен.

Междувременно той опита да употребява за щит почитателите на футболния клуб " Левски ", който управлява, като предизвести, че в случай че лотарийният му бизнес бъде лишен, той няма да има опция да финансира тима. И изиска от почитателите да го защитят. Последва обаче среща сред тях и Борисов и в последна сметка до митинги или друго развиване не се стигна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР