Полицията в Тбилиси използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи

...
Полицията в Тбилиси използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи
Коментари Харесай

В Грузия избухнаха протести, провокирани от гласуването на законопроект за чуждестранните агенти

Полицията в Тбилиси употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращи против утвърждения на първо четене законопроект за „ задграничните сътрудници “. Той изисква медии и нестопански организации да се записват като проводници на непознато въздействие, в случай че получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Демонстрантите желаят от държавното управление да отдръпна законопроекта.

Критици настояват, че той ще попречи на вероятностите на Грузия за присъединение към Европейски Съюз. Заклеймяват го като „ съветския закон “, тъй като Москва употребява сходно законодателство, с цел да преследва самостоятелните медии и организации.

 
Факт е, че „ Грузинска фантазия “ организира референдум в Народното събрание и едностранно реши да причисли Грузия към Русия. 83-ма предатели взеха решение, че Грузия би трябвало да стане част от провинциите на Русия. Но останалата част от Грузия ще им го каже просто: Това, което написа в нашата конституция, е, че властта е в ръцете само че хората, а не в ръцете на държавното управление от предатели.
Александър Елисашвили – опозиционен народен представител

Европейски Съюз и Съединени американски щати също подлагаха на критика законопроекта за „ задграничните сътрудници “, а Жозеп Борел предизвести, че той не е в сходство с главните полезности на Съюза.
Ние считаме, че гражданското общество, публицистите и медиите са крайъгълни камъни на всяко демократично общество. Призоваваме грузинското държавно управление да се вслуша в предизвестията, че този законопроект не е в сходство с нормите и полезностите на Европейския съюз и сигурно ще повлияе отрицателно на напредъка на Грузия по пътя ѝ към Съюза.
Ведант Пател – заместник-говорител на Държавния департамент

В сряда Народното събрание на Грузия утвърди законопроекта на първо четене.

Президентът Саломе Зурабишвили сподели, че ще наложи несъгласие на текста, в случай че бъде признат и на трето четене. Но „ Грузинска фантазия “ може да преодолее ветото, като събере 76 гласа. Тогава ръководителят на Народното събрание може да подпише закона, с цел да влезе в действие.

Документът е съвсем копие на предложение, което ръководещата партия беше принудена да отдръпна предходната година след всеобщи митинги. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР