Полицията в Северна Ирландия арестува четирима души във връзка с

...
Полицията в Северна Ирландия арестува четирима души във връзка с
Коментари Харесай

Арести в Северна Ирландия след стрелбата по полицай

Полицията в Северна Ирландия арестува четирима души по отношение на опита за ликвидиране на старши детектив, прострелян пред очите на сина му в град Омаг , предава Ройтерс.

Шефът на полицията в Северна Ирландия Саймън Бърн сподели в четвъртък, че трима мъже са били задържани след. По-късно е задържан още един обвинен.

Раненият основен контрольор Джон Колдуел продължава да се намира в сериозно положение , откакто е претърпял интервенция тази нощ. Той беше прострелян няколко пъти от двама въоръжени мъже, до момента в който прибираше футболни топки в колата си, откакто приключи подготовка с младежки футболен тим, на който той е треньор отвън работно време.

Въпреки че мирното съглашение от Разпети петък от 1998 година значително постави завършек на три десетилетия сектантско принуждение в Северна Ирландия, полицейските чиновници към момента са спорадични цели на отделили се групи най-вече от ирландски националистически бойци, които се опълчват на английското ръководство в района.

" Разследването е на ранен стадий. В момента преглеждаме всички версии. Нашият главен фокус е върху нападателните дисиденти републиканци и в границите на групировката, наречена " Нова ИРА " ", сподели помощник-началникът на полицията Марк Макюън.

Полицията сподели, че въоръжените мъже са траяли да стрелят, до момента в който Колдуел е бил на земята, откакто е пробягал на малко разстояние. И двамата стрелци са стреляли неведнъж и минимум две други транспортни средства са били ударени в препълнен паркинг, където родители и деца са избягали за сигурност.

Колата на обвинените е открита изгоряла отвън град Омаг.

Колдуел, настоящ служител на реда от 26 години, е бил старши детектив в продължение на няколко години и е разследвал доста тежки закононарушения и терористична активност, сподели ръководителят на полицейската федерация на Северна Ирландия Лиъм Кели.

" За страдание това е мощно увещание за нашите сътрудници, че 25 години след подписването на съглашението от Разпети петък полицейската работа в Северна Ирландия към момента е доста рискова специалност и носи извънреден риск ", сподели Кели.

Четиримата мъже на 22, 38, 45 и 47 години, задържани по Закона за тероризма, сега се разпитват от детективи.

От " Нова ИРА " са атакували полицията и преди и са виновни за

Това е доста по-малка група от Ирландската републиканска войска (ИРА), която се разоръжи, когато съглашението на Разпети петък постави завършек на боевете сред националистическите бойци, търсещи обединяване с Ирландия, и пробританските юнионисти, които упорстват за оставане в Обединеното кралство.

Миналата година Обединеното кралство намали равнището на терористична опасност, обвързвана със Северна Ирландия, за първи път от повече от десетилетие, като тогава полицията сподели, че интервенциите против националистически бойци понижават вероятността от офанзиви.

Заплахата от локални групировки беше понижена до " забележителна " от " тежка ", което значи, че към момента " са евентуални " набези, съгласно самостоятелна оценка на вътрешното английско разузнаване MI5. Макюън сподели, че полицията продължава да преглежда равнището на опасност.

Последният път, когато служител на реда беше прострелян в Северна Ирландия, беше през 2017 година Последният погубен служител на реда, служителят на реда Ронан Кер, умря, когато бомба избухна под колата му пред дома му още веднъж в Омаг.

Стрелбата беше наказана от държавните управления в Дъблин, Лондон и Вашингтон.
 Националистите печелят изборите в Северна Ирландия
Националистите печелят изборите в Северна Ирландия

Шин Фейн се завръща
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР