Полицията в Съединените щати заявява, че е оправдано да използва

...
Полицията в Съединените щати заявява, че е оправдано да използва
Коментари Харесай

Считаше се за невъзможно: полицаи използват ДНК, за да определят лицето на заподозрян и се постараха да го разпознаят

Полицията в Съединените щати декларира, че е целесъобразно да употребява генерирани от ДНК 3D модели на лица посредством принадлежности за различаване на лицето, с цел да улесни разкриването на остарели и към този момент замразени случаи. Всички, с изключение на служителите на реда, смятат, че това е една прекомерно неприятна концепция.

През 2017 година на детективите, работещи по по този начин наречения „ леден случай “ в полицейското ръководство на районния парк в Източния залив, им хрумва концепция, която може да им помогне най-сетне да открият някак диря и даже улика за убийството на Мария Джейн Вайдхофер. През 1990 година служителите на реда намират мъртвата и полово измъчвана Вайдхофер в районния парк „ Тилдън “ в Бъркли, Калифорния. Близо 30 години по-късно отделът изпраща генетичната информация, събрана на мястото на престъплението, на Parabon NanoLabs – компанията, която твърди, че от ДНК може да пресъздава съответното лице.

Parabon NanoLabs ревизира ДНК на обвинения посредством своя патентован модел за машинно образование. Скоро той дава на полицейското ръководство нещо, което детективите не са виждали в никакъв случай преди: лицето на евентуалния обвинен, генерирано единствено благодарение на доказателствата от мястото на престъплението.

Изготвеното от Parabon NanoLabs изображение, наречено Snapshot Phenotype Report, не е фотография. Това е 3D визуализация, която преодолява границата сред действителността и научната фантастика. Представена е революционна ИИ технология, която може да пресъздаде с задоволително огромна акуратност по какъв начин ще наподобява лицето на даден човек. За реализирането на този развой са задоволителни генетичните характерности на ДНК тестът, с която полицията разполага.

С спорно решение от 2017 година отделът разгласява плануваното лице в опит да получи сведения от обществеността. След това, през 2020 година, един от детективите направи нещо, което съгласно специалистите по цивилен свободи е още по-проблематично. И даже съставлява нарушаване на изискванията за прилагане на Parabon NanoLabs: Той е изискал визуализацията да бъде осъществена посредством профилирания полицейски програмен продукт за различаване на лицата.

„ С помощта на ДНК, открита на мястото на престъплението, Parabon Labs реконструира чертите на лицето на възможния обвинен “, изяснява детективът в молба за „ аналитична поддръжка “, изпратена до Регионалния разследващ център на Северна Калифорния.

Това е по този начин нареченият център за синтез, който улеснява съдействието сред федералните, щатските и локалните полицейски служби.

„ Разполагам със фотография на възможния обвинен и бих желал да употребявам полицейската технология за различаване на лица, с цел да разпознавам обвинения “.

Искането на детектива да се направи ДНК пресъздаване лицето на обвинения посредством технологията за различаване на лицата е нещо напълно ново и неповторимо. Намерено в масив от хакнати полицейски записи. Те са оповестени от групата за бистрота Distributed Denial of Secrets. Това наподобява е първият прочут случай на полицейски отдел, който се пробва да употребява лицево различаване на разположение, алгоритмично генерирано от ДНК на мястото на престъплението.

Изданието Wired е на мнение, че най-вероятно той няма да е последният.

За специалистите по лицево различаване и бранителите на неприкосновеността на персоналния живот настояването на детектива от Ийст Бей е изцяло предвидимо. Само че внушава паника. То подчертава върху методите, по които без контрол правоприлагащите органи са в положение да смесват и съчетават технологиите. При това по непредвидим метод, като употребяват непроверени логаритми за идентифициране на обвинени въз основа на незнайни критерии.

„ Разглеждането на сходно нещо в действителност е просто един теоретичен брътвеж “, съобщи пред WIRED Дженифър Линч, основен консултант в организацията с нестопанска цел за цивилен свободи Electronic Frontier Foundation.

Тя твърди, че е най-вероятно разпознаването на лица с ненадеждни входни данни. Като да вземем за пример алгоритмично генерирано лице, да докара до неправилно идентифициране на обвинен, в сравнение с да даде на правоприлагащите органи потребна диря.

„ Няма действителни доказателства, че Parabon може да сътвори лицето с висока точност “, споделя Линч. „ Това е доста рисково, тъй като излага хората на риск да бъдат обвинени в закононарушение, което не са направили “.

Не е известно дали Регионалният разследващ център на Северна Калифорния е почел молбата на детектива от Ийст Бей. NCRIC не е дал отговор на молбите на WIRED за мнения по отношение на резултата от настояването на детектива за различаване на лица.

Капитан Терънс Кочър от полицията на районния парк в Ийст Бей не разяснява настояването за различаване. Той се базира на това, което той разказва като интензивно следствие на ликвидиране. Изпълнителният шеф на NCRIC Майк Сена обаче съобщи пред The Markup през 2021 година нещо по-друго. Той сподели, че постоянно когато центърът за синтез получи искане за лицево различаване, той ще извърши нужното търсене.

Що се отнася до Parabon NanoLabs, в случай че отделът подложи плануваното лице на лицево различаване, това не е просто нарушаване на изискванията за прилагане на услугите на компанията. Това е една ужасяваща концепция.

Основаната през 2008 година компания Parabon NanoLabs се концентрира главно върху съдебномедицински генетични услуги за правоприлагащите органи. Това е развой, който включва сравняване на ДНК данните с профилите в генеалогичните бази данни за разкриване на евентуални обвинени или жертви. През 2012 година компанията получава безплатна помощ от Агенцията за понижаване на заканите в региона на защитата към Министерството на защитата на Съединени американски щати. Целта е да изследва ДНК фенотипирането – прогнозиране на външния тип на човек единствено въз основа на неговата ДНК.

Министерството на защитата в началото се е интересувало от създаване на технология за фенотипиране. Идеята е да се пресъздаде лицата на хора, които са създали самоделни взривни устройства, като употребява следи от ДНК, оставени върху фрагментите на бомбите. Parabon показва упорит способ, който включва машинно образование, с цел да получи безвъзмездните средства.

Елън Грейтак, шеф по биоинформатика в Parabon NanoLabs, споделя, че компанията употребява машинно образование, с цел да построи планирани модели. При това „ за всяка част на лицето “. Моделите са подготвени въз основата на ДНК данните на повече от 1000 доброволци, взели участие в проучванията. Те са съчетани с 3D сканиране на лицата им. Грейтак споделя, че всяко сканирано лице има 21 000 фенотипа. Това са наблюдаеми физически характерности, които моделите им обработват. Целта е да схванат по какъв начин обособените детайли на ДНК тестът въздействат на външния тип на лицето.

Parabon напълно публично твърди, че може с убеденост да предскаже цвета на косата, очите и цвета на кожата на даден човек, както и количеството лунички и общата форма на лицето му. Това в действителност въобще не е малко.

Тези фенотипи са в основата на визуализациите на лица, които компанията изготвя за правоприлагащите органи. Новите способи на Parabon не са тествани от специалисти. А учените са скептични във връзка с това до каква степен е допустимо да се предскаже формата на лицето.

В отговор на въпросите за точността на технологията вицепрезидентът на Parabon NanoLabs Пола Арментроут показа пред WIRED, че въпреки детайлностите за методите да не са обществени, компанията е показала работата си на конференции и е тествала технологията си върху хиляди проби. Тя прибавя, че компанията разгласява в своя уеб уебсайт

„ всеки един композит, който е обществено оповестен от клиент, тъй че хората да могат да си създадат лични изводи за това какъв брой добре работи нашата технология “.

Грейтак характеризира презъдаването на лицата от страна на компанията по-скоро като изложение на обвинен. Но не и като тъкмо копие на лицето му.

„ Това, което предвиждаме доста точно е по-скоро като изложение на обвинен. Можем напълно тъкмо да кажем какъв е полът и произходът на това лице. Дали то ще има по-широко ситуирани очи от междинното, какъв е цветът на неговата кожа “, споделя тя. „ Няма по какъв начин да получите самостоятелна идентификация на личността от всичко това “.

Когато Parabon NanoLabs започва услугата си за пресъздаване на лица през 2015 година, изискванията за прилагане на услугата не забраняваха категорично на клиентите да употребяват прогнозите за различаване на лицата. Само че доста скоро след стартирането на услугата клиентите на компанията от правоприлагащите органи започнаха да питат и живо да се интересуват за опцията за потребление лица, генерирани от фенотипа от полицейските стратегии за различаване на лица.

„ Бяхме сюрпризирани, когато чухме това “, споделя Грейтак. „ Това въобще не е предназначението на композитните изображения “.

През 2016 година компанията добави уговорка в изискванията си, която не разрешава на клиентите да употребяват лицево различаване в докладите за фенотипни фотоси. Въпреки това Арментроут споделя пред WIRED, че компанията „ няма метод да подсигурява спазването “ на тези правила.

Осем години по-късно, откакто са генерирали десетки пресъздавания на лица за правоприлагащите органи, някои от клиентите на Parabon NanoLabs не виждат особена причина да не употребяват лицевото различаване за тези алгоритмично генерирани лица.

Джейсън Макдоналд е детектив в отдела за тежки закононарушения и убийства на полицията в Аурора, Колорадо. През 2016 година неговият отдел се обръща към Parabon с молба да употребява ДНК. Тя е открита на местата на четири убийства от 1984 година, с цел да пресъздаде лицето на обвинения. Макдоналд съобщи пред WIRED, че счита, че прокарването на пресъдадено по този метод лице през лицевото различаване може да бъде „ целесъобразно “. И „ евентуално е един доста потребен инструмент “.

Детектив Едуард Силвър от шерифския отдел на окръг Сейнт Клер в Мичиган е склонен с него. Неговият отдел е употребявал Parabon NanoLabs през 2021 година, с цел да генерира лицето на жена, чието тежко обгорено тяло е открито в резервоар за отпадък през 2003 година Силвър сподели пред WIRED, че счита, че снимковите фенотипни отчети са задоволително точни за софтуера за различаване на лица.

Хейли Уилямс, управител по връзките в полицейското ръководство на Бойзе в щата Айдахо изпрати  имейл до WIRED. В него се споделя, че решението за потребление на лицево различаване с алгоритмично генерирано лице ще се взема „ за всеки обособен случай “.

Тя обаче прибавя, че отделът „ в никакъв случай няма да разчита единствено на едно доказателство и ще го употребява единствено като инструмент, който да ни помогне да се насочим към други следи или доказателства “.

Фенотипизирането постоянно е последното средство, което отделите пробват едвам откакто са изчерпали всички други благоприятни условия.

През последните няколко години разпознаването на лица се усъвършенства доста. През 2018 година, когато Националният институт за стандарти и технологии тества логаритми за различаване на лица върху база данни от фотоси на 12 млн. души. Тогава той откри, че 99,9% от търсенията разпознават вярното лице. Въпреки това NIST откри и разлики в метода, по който тестваните от него логаритми се показват в другите демографски групи.

Но по този начин или другояче, информацията за цвета на кожата, пола, формата на главата и някои други параметри от сходен жанр, които са открити с огромна акуратност, мога да облекчат работата на правоприлагащите органи да открият нарушителя. Нещо на което потърпевшите мощно се надяват.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР