Полицията в Отава арестува двама лидери на „Конвоя на свободата“

...
Полицията в Отава арестува двама лидери на „Конвоя на свободата“
Коментари Харесай

Арестуваха лидери на „Конвоя на свободата“ в Канада

Полицията в Отава арестува двама водачи на „ Конвоя на свободата “ в канадската столица, като подхваща стъпки да пробие последната цитадела на протестиращите против Коронавирус разпоредбите в страната, заяви Би Би Си ().

Тамара Лич беше задържана в четвъртък вечерта, след задържането на Крис Барбър, като се чака и на двамата да бъдат повдигнати престъпни обвинявания, съгласно CBC News. Властите към този момент са разгонили други митинги, ситуирани на граничните пунктове.

Това идва откакто

Канада се базира на закона за изключителното състояние за първи път .

Полицаите обаче към този момент още не са работили против останалите протестиращи, макар че краткотрайният началник на полицията в Отава Стив Бел предизвести по-рано, че „ в случай че те не си тръгнат спокойно, имаме проекти “.



Законът за изключителните обстановки, на който се базира министър-председателят Джъстин Трюдо в понеделник, постанова забрани за обществени събирания в някои области, наред с други ограничения.

Демонстрантите в Отава, доста от които са паркирали към 400 тежкотоварни камиона и други транспортни средства, са предизвестени, че са

застрашени от арест, както и от конфискация на камионите им, прекъсване на застраховката и заледяване на банковите сметки .

Полицията споделя, че работи и с организации за протекция на децата, с цел да уредят по какъв начин да извадят децата на протестиращите от блокадите, преди органите на реда да се намесят.

По-рано госпожа Лич сподели пред Canadian Press, че персоналната ѝ банкова сметка към този момент е била замразена и тя се е примирила с обстоятелството, че би трябвало да отиде в пандиза.



Вицепремиерът Кристия Фрийланд удостовери, че държавното управление е почнало да замразява банковите сметки на водачите на камиони. „ Вече се случва. Имам числата пред себе си “, сподели тя.

В четвъртък министър председателят Трюдо отбрани потреблението на Закона за изключителни обстановки от неговото държавно управление в Камарата на общините, заявявайки, че

митингите заплашват националната стопанска система, публичната сигурност и връзките със Съединени американски щати .

Опозиционните политици упрекнаха Трюдо в нагнетяване на напрежението в една така и така напрегната обстановка. Използването на закона е „ невиждан чук “, сподели водачът на консерваторите Кандис Берген.



Канадската асоциация за цивилен свободи съобщи в четвъртък, че ще заведе правосъдно дело против държавното управление поради неговата „ последна мярка “.

Протестите започнаха с ескорт от камиони, който се насочва към Отава, с цел да се опълчи на наложителната ваксина за водачи на камиони, които пресичат границата сред Съединени американски щати и Канада, само че в последна сметка се трансфораха в по-широка съпротива против рестриктивните мерки поради пандемията и държавното управление на Джъстин Трюдо.

Защитниците на „ Конвоя на свободата “

упрекват Трюдо, че очерня мирната им проява, като в същото време пренебрегва изпълнена с принуждение офанзива на еко деятели

другаде в страната. Група от 20 протестиращи против водопровод нападнаха с брадви защитата и полицията и предизвикаха обилни имуществени вреди на работна площадка в Хюстън, Британска Колумбия, оповестиха от полицията.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР