Полицията в Кения разследва смъртта на младия моден дизайнер и

...
Полицията в Кения разследва смъртта на младия моден дизайнер и
Коментари Харесай

ЛГБТ активист е намерен мъртъв в кутия

Полицията в Кения проверява гибелта на младия фешън дизайнер и ЛГБТактивист Едуин Чилоба, откакто тялото му беше открито захвърлено в железна кутия край пътя покрай град Елдорет, съобщи Би Би Си.

Мотивът за убийството е незнаен, сподели представител на полицията, представен от вестник Star.

Правозащитни организации в Кения обаче, където хомосексуализмъте неразрешен,свързват убийството със сексуалността му.

Една група пресмята, че повече от половината ЛГБТкенийци са били нападани.

„ Думите даже не могат да обяснят по какъв начин се усещаме ние като общественост сега. Още една изгубена душа заради ненавист. Ще липсваш “, написа правозащитната организация galck+ в Twitter.

„ Смъртта на Едуин ни припомня, че куиър организациите не престават да бъдат атакувани в цялата страна “,написа Националната комисия по правата на индивида в Instagram.

Почитанията в обществените медии разказват Чилоба като " изумителен човек " и " емблематичен фешън дизайнер ".

Миналия месец Чилоба написа в Instagram, че „ ще се бори за всички маргинализирани хора “, като сподели, че самият той е бил маргинализиран.

" Той разпространяваше любовкъдето и да отидеше, беше самоуверен в съществуването си като друг и насърчаваше доста други да вършат същото “, сподели Крис Макена, деятел и другар на Чилоба, пред Би Би Си.

24-годишният юноша се преместил в Елдорет от столицата Найроби през 2019 година, с цел да учи мода и започваше да си основава име в дизайна, споделя различен другар.

Тялото му е намерено в сряда.

Цитиран е очевидец, който споделя, че някой в ​​превозно средство без номера е забелязан да оставя металната кутия край пътя.

Сигналът е подаден в полицията, която е отишла да отвори кутията, където разкрила натрупа.

„ Засега не знаем за какво е бил погубен по този метод. Експерти се занимават с въпроса “,заяви представителят на полицията Ресила Онянго.

Хомосексуализмът в Кения се санкционира с до 14 години затвор.Въпреки че рядко се ползва, членовете на ЛГБТ общността в страната постоянно се сблъскват с дискриминация и стигма, а напъните за декриминализиране на хомосексуалицма са осуетени.

Миналата година убийството на небинарната лесбийка Шийла Лумумба докара до акция в обществените медии за #JusticeForSheila.

Подобни акции имаше през 2021 година след убийствата на активистката за трансжени Ерика Чандра и ЛГБТактивиста Джоаш Мосоти.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР