Полицията в Иран е арестувала няколко души по време на

...
Полицията в Иран е арестувала няколко души по време на
Коментари Харесай

Арестуваха протестиращи срещу изчезването на второто по големина езеро в света

Полицията в Иран е арестувала няколко души по време на митинги против съвсем цялостното изгубване на второто по величина солено езеро в света.

Езерото Урмия е било главният курорт за туризъм в Иран, преди да стартира да понижава през 1995 година заради изключителна суша, земеделие и създаване на язовири.

В наши дни хотелите и лодките са изоставени, без да се вижда вода.

Много локални поданици в отдалечения северозападен регион, където се намира езерото, упрекват управляващите за изгубването му.

" Езерото Урмия умира, Народното събрание подрежда да го убият ", крещят някои от протестиращите на дребна проява в районната столица, наричана още Урмия, в събота - оповестява Агенция Франс Прес, базирайки се на локални медии.

Началникът на полицията в района дефинира стачкуващите като враждебно настроени и съобщи, че те имат намерение да нарушат публичната сигурност.

Местните поданици, доста от които са подвластни от езерото за прехраната си, следят по какъв начин най-ценният им запас се изпарява. Крайбрежните хотели и къщи за посетители останаха на стотици метри от брега.

В рамките на 20 години езерото се свива до към 10 % от предходния си размер, а в останалата част от водата цъфтят червени водорасли. Туристите престават да идват, а доста от жителите се изселват, оставяйки лодките и постройките постепенно да се разпадат в новопоявилите се солени равнини.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР