Полицията в Иран е арестувала няколко души по време на

...
Полицията в Иран е арестувала няколко души по време на
Коментари Харесай

Как някогашното най-голямо соленоводно езеро в света почти изчезна?

Полицията в Иран е арестувала няколко души по време на митинги поради съвсем изчезналото тогавашно най-голямо соленоводно езеро в света.

Езерото Урмия е главният локален туристически курорт, преди да стартира да се свива през 1995 година поради рискови засушавания, селскостопанска активност и строене на язовири.

В днешно време хотели и лодки стоят изоставени, а към тях няма вода.

Много локални поданици в отдалечената северозападна част от страната, където се намира езерото, упрекват управляващите за неговото изгубване.

"Езерото Урмия умира, Народното събрание разпореди убиването му, " са скандирали някои протестиращи по време на дребна проява през уикенда в районната столица, която също носи името Урмия.

Полицейският началник в района е описал стачкуващите като враждебно настроени, като съгласно него, те са пробвали да нарушават публичната сигурност.

Иранските туристи посещаваха всеобщо езерото Урмия, което се намира наоколо до границата с Турция, с цел да се любуват на естествената му хубост и възстановителните свойства на калта, която е богата на минерали.

В средата на 90-те години обаче засилваща се композиция от селскостопанска активност, изграждане на нови язовири и рискови засушавания доведоха до неочакван спад в равнището на водата на езерото.

Местните поданици, доста от които разчитат на езерото за своя занаят, гледаха по какъв начин най-ценният им запас изчезва. Крайбрежните хотели и къщи за посетители оставаха на стотици метри от брега, написа BBC.

В рамките на 20 години езерото се сви до 10% от някогашните си размери, а в останалата вода цъфтяха червени водорасли. Туристите стопираха да идват, а доста локални поданици напуснаха региона, оставяйки лодки и здания постепенно да се разпадат в новопоявилите се солени равнини.

В последните години иранските управляващи се пробваха да възстановят езерото Урмия, фокусирайки се върху това да убедят фермерите в района да засаждат не толкоз водоемки култури.

Губернаторът на локалната провинция обаче призна предходната седмица, че дейностите на държавното управление не са постигнали стремежи резултат и че в случай че езерото Урмия не бъде избавено, ще бъдат нанесени непоправими екологични вреди.

Нивото на водата се е повишило, спрямо достигнатия преди този момент исторически най-малко, само че не е ясно дали това се дължи на по-големите превалявания или на самодейностите на държавното управление.

Иран страда от години от хронични интервали на засушаване и горещи талази, които се чака да се утежняват поради въздействието на провокираното от индивида изменение на климата.

Земното кълбо към този момент се е затоплило с към 1.1 градуса по Целзий от началото на индустриалната епоха, а температурите ще продължат да се покачват, в случай че държавните управления по света не реализиран внезапни ограничавания на въглеродните излъчвания.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР