Полицията в Хонконг влезе в сблъсъци с протестиращи, отбелязващи годишнината

...
Полицията в Хонконг влезе в сблъсъци с протестиращи, отбелязващи годишнината
Коментари Харесай

Тежки сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонконг

Полицията в Хонконг влезе в конфликти с протестиращи , отбелязващи годишнината от предаването на самостоятелния регион от Англия на Китай.

В безредни подиуми полицията употребява пиперлив спрей и палки, с цел да удържи протестиращите пред място, където се организира годишна гала по издигане на знаме във връзка предаването на региона.

Малка група протестиращи също по този начин потрошиха стъклената входна врата на локалния парламент .

Това е последният от серията митинги против противоречивия законопроект, който ще разреши изгонване на жители на Хонконг в Китай.

Правителството на Хонконг се съгласи да отсрочи приемането на закона за неопределен срок, само че протестните демонстрации не престават, като шефът на региона Кари Лам е изправена пред продължаващи апели да подаде оставка.

Всяка година се организират събития в поддръжка на демокрацията, отбелязвайки предаването на Хонконг на Китай. Очаква се огромни тълпи да участват на поход по-късно през днешния ден, само че полицията упорства уредниците да съкратят или анулират събитието поради опасения за сигурността.

Церемонията по издигането на знамето за отбелязване на предаването се организира в конгресния и изложен център на Хонконг, на фона на мощно наличие на полиция.

Властите обявиха, че стачкуващите са почнали да блокират няколко пътища наоколо до мястото рано сутринта тамошно време, употребявайки железни и пластмасови бариери, с цел да блокират пътя.

Край конгресния и изложбен център служители на реда, снабдени с щитове и палки, влязоха в конфликти със стотици протестиращи към 30 минути преди церемонията.

Полицията също по този начин употребява пиперлив спрей, с цел да разпръсне тълпата.

" Франс прес " оповестява, че минимум една жена е забелязана на кърви от рана на главата след конфликтите.

В изказване полицията осъди " противозаконните дейности " от страна на протестиращите, която твърди, че са взели стоманени пръти и предпазители от околните строителни площадки.

По-късно от полицията споделиха, че 13 полицейски чиновници са били откарани в болница, откакто протестиращите са хвърлили " незнайна течност ". Някои са имали усложнения с дишането поради това.

Около обяд локално време отделила се група протестиращи се реалокира пред постройката на локалния парламент, където държавното управление организира съвещание.

Една дребна група протестиращи са блъскали дълготрайно железна количка против стъклените порти на постройката, откакто някои от тях настрана са ги окуражавали.

По-късно групата е съумяла да разбие вратата, само че към момента не са съумели да нахлуят в постройката.

Полицейски елементи за битка с безредиците е ситуирана вътре в постройката.

Някои демократични депутати упорстваха протестиращите да спрат да се пробват да нахлуят.

Полицията прикани стачкуващите да прекратят всички актове на принуждение, като помолиха обществеността да заобикаля зоната към Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР