Полицията в Хърватия днес повдигна обвинение срещу двама бивши бунтовнически

...
Полицията в Хърватия днес повдигна обвинение срещу двама бивши бунтовнически
Коментари Харесай

В Хърватия обвиниха двама сръбски експолицаи за убийството на руски журналисти

Полицията в Хърватия през днешния ден повдигна обвиняване против двама някогашни размирен сръбски служители на реда за убийството на двама съветски публицисти по време на войната в страната през 1990-те години, лишила живота на повече от 20 кореспонденти, осведоми " Франс прес ".

Виктор Ногин и Генадий Куринной, работещи за тогавашната руска държавна телевизия, бяха убити от член на бунтовническите сръбски полицейски сили на 1 септември 1991 година в централната част на Хърватия, се напомня в изказване на полицията.

Членове на отряда на бунтовниците са разкрили огън по автомобил с дипломатически номера, с който 43-годишният Ногин и 41-годишният Куринной, облечени в цивилни облекла, са се прибирали от репортаж във военна зона.

Когато колата е спряла, един от обвинените - тогава на 26 години - се твърди, че е взел паспортите на ранените публицисти и прескартите, преди да ги простреля.

Вторият обвинен, тогава 33-годишен, който е командвал отряда, не е направил нищо, с цел да предотврати закононарушението, покрай град Хърватска Костайница, и е оказал помощ за прикриването му, прецизираха от полицията.

След това бунтовниците са запалили колата и са я изоставили дружно с телата до река.

Останките от колата са открити през 1992 година, само че не и останките на двамата съветски кореспонденти.

Полицията повдигна обвинявания за военни закононарушения против цивилни лица против двамата задочно обвинени.

Местните медии идентифицираха и двамата обвинени и споделиха, че живеят в прилежащи Сърбия и Босна.

Полицията твърди, че обвинените остават " отвън обсега на наказателното произвеждане в Хърватия ".

Мемориална плоча беше открита покрай мястото, където бяха убити публицистите през 2011 година

Руският президент Владимир Путин посмъртно награди двамата с медал за смелост през 2017 година, написа The Moscow Times.

Провъзгласяването на независимостта на Хърватия от Югославия провокира войната 1991-1995 година с бунтовни сърби, които се опълчиха на този ход.

Повече от 20 кореспонденти, в това число шестима чужденци, са били убити по време на войната по време на войната, съгласно Хърватската асоциация на публицистите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР