Полицията в Бангладеш се сблъска с протестиращи, призоваващи за оставка на премиера

...
Полицията в Бангладеш стреля с гумени куршуми и сълзотворен газ
Коментари Харесай

Полицията в Бангладеш стреля с гумени куршуми и сълзотворен газ срещу хвърлящи камъни поддръжници на опозиционната партия, блокиращи главните пътища в столицата Дака, за да поискат оставката на премиера.

Поддръжници на Бангладешката националистическа партия (BNP) в събота подпалиха автобуси и взривиха бензинови бомби, според полицията и местните медии, докато настояваха премиерът Шейх Хасина да се оттегли и следващите избори, очаквани в началото на следващата година , да се проведе под управлението на неутрално служебно правителство.

Партията, в безпорядък, откакто нейният лидер Халеда Зия беше арестуван през 2018 г. по обвинения в корупция, проведе по-големи протестни митинги през последните месеци, включително един в петък, привличайки десетки хиляди поддръжници на фона на гнева си за цената на живота.< /p>

В събота БНП съобщи, че десетки нейни поддръжници са били ранени. Полицията съобщи, че най-малко 20 служители са били ранени при сблъсъците. Най-малко 90 души бяха арестувани, докато двама висши лидери на BNP бяха задържани и по-късно освободени, каза полицията.

Висшият лидер на BNP Абдул Мойен Хан осъди полицейските действия като „несправедливост“.

„Днешните необуздани действия … само потвърдиха автократичния характер на управляващия режим и напълно разкриват мотивите им да останат на власт чрез фалшифицирани избори“, каза той пред агенция Ройтерс, добавяйки, че полицията се стреми да ограничи „основното право“ на хората на сдружаване”.

Фарук Ахмед, говорител на столичната полиция на Дака, каза: „Нашите сили бяха атакувани без никаква причина. Те само се опитваха да облекчат трафика.”

„Трябваше да използваме сълзотворен газ и гумени куршуми, за да контролираме ситуацията“, каза той.

Телевизионни кадри показват как полицията използва палки, за да бие протестиращи на улицата.

Танвир Чоудхури от Ал Джазира, репортаж от Дака, каза, че напрежението е осезаемо по улиците, докато жителите се подготвят за още насилие. Управляващата партия Awami League призова за контрапротест в неделя, докато опозицията призова за повече народна мобилизация в понеделник.

„Цените на храните излизат извън контрол за обикновените хора, които не могат да купуват както преди, така че има голямо недоволство сред обществеността“, каза Чоудхури.

Протестиращите също така обвиняват правителството, че е организирало фалшиви избори през 2014 г. и 2018 г.

Потушаване на протестите

Западни правителства и правозащитни групи критикуваха правителството за потушаването на антиправителствените протести.

Ясасмин Кавиратне, регионален активист за Южна Азия в Amnesty International, каза по-рано този месец, че ескалиращото напрежение в Бангладеш е „тревожно“.

„Хората трябва да са свободни да протестират и да не са съгласни. Като заглушава гласовете им, правителството сигнализира, че наличието на различни политически възгледи не се толерира в страната“, каза Кавиратне, призовавайки полицията да „проявява сдържаност“.

Танвир Шакил Джой, член на парламента от Awami League, отхвърли обвиненията за прекомерна употреба на сила.

„BNP и свързани партии подпалиха повече от седем автобуса и блокираха магистралата, след което полицията предприе действия, защото никоя политическа партия не може да нарушава правата на движение на обикновените хора“, каза той пред Al Jazeera.

Според законодателя правителството изрично е забранило на протестиращи без каквато и да е принадлежност да блокират основните входни точки на столицата.

Той каза, че двамата висши лидери на БНП са били задържани превантивно, тъй като „е можело да бъдат ранени“ по време на протестите и са били освободени малко след това.

Премиерът Хасина, която поддържа строг контрол от идването си на власт през 2009 г., е обвинена в авторитаризъм, нарушаване на правата на човека, репресии срещу свободата на словото и потискане на несъгласието, като в същото време хвърля в затвора своите критици.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР