Полицията проверява дали три университета – Софийският, УНСС и Техническият

...
Полицията проверява дали три университета – Софийският, УНСС и Техническият
Коментари Харесай

МВР проверява плащали ли са университети 100% авансово ремонти на общежития

Полицията ревизира дали три университета – Софийският, УНСС и Техническият – са плащали 100% предплатено поправки на общежития с пари, отпуснати им от Министерския съвет, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Става дума за общо 73 млн. лева, дадени по силата на постановления през тази и предходната година. Парите са предопределени за саниране и обзавеждане на блокове. В края на предходната година просветното министерство е предложило на висшите учебни заведения да изготвят по този начин документите по публичните поръчки, че да плануват 100% предплатено заплащане на изпълнителите. Аргументът е, че по този метод обезпечените пари ще могат да се употребяват в границите на бюджетната година.

В рамките на инспекцията от основна дирекция " Национална полиция " са изискали документи от трите висши учебни заведения. Засега такава е предадена единствено от УНСС.

Действията на Министерство на вътрешните работи бяха разказани от претендента за президент Анастас Герджиков съвсем като принуда. В четвъртък по време на дебата с Румен Радев той съобщи, че полиция е ходила в университета, с цел да разпитва има ли пазаруване и пласиране на гласове.

" Може би би трябвало да си спомните какво прави Бойко Рашков в настоящия интервал. Вчера в СУ е имало полиция, която е питала дали има някакви хора, които продават или купуват гласове, а през днешния ден непосредствено са пристигнали от основна дирекция " Национална полиция " на инспекция и са поискали нещата да бъдат предадени до на следващия ден – в деня преди изборите. Това ми се коства прекомерно даже за вашия началник-щаб Бойко Рашков ", съобщи Герджиков.

Всъщност настояването е било за документи, свързани с въпросните публични поръчки, твърди Министерство на вътрешните работи. Досега предплатеното заплащане на строителни действия се утвърди като циничен модел и най-яркият образец за това е автомагистрала " Хемус "., преведени авансово за строителството, са били изтеглени на каса и изнесени в сакове и чували.

Пълното предплатено заплащане е нормална процедура в бюджетната сфера, изясни пред Mediapool.bg някогашният министър на образованието Красимир Вълчев, чийто автограф стои под писмата до висшите учебни заведения.

" Плащането на цялостен задатък, с цел да се употребява ресурса в границите на бюджетната година, е изцяло естествена бюджетна процедура и органите за финансов надзор в никакъв случай не са го отчитали като проблем ", уточни Вълчев, който е и финансист. По думите му задачата е парите да се употребяват, откакто са избрани в съответния бюджет, като задатъците наложително се обезпечават с банкови гаранции, с цел да се подсигурява ползата на възложителя.

Вълчев сподели още, че няма информация дали висшите учебни заведения са се съобразили с рекомендацията му и действително са платили задатъците против поръчителство. По думите му политическите внушения по случая са неуместни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР