Полицията на Соломоновите острови отрича Китай да е доставял оръжия след репортажа на Al Jazeera

...
Полицията на Соломоновите острови отрече обвиненията, че Китай тайно е
Коментари Харесай

Полицията на Соломоновите острови отрече обвиненията, че Китай тайно е доставял огнестрелни оръжия на тихоокеанската островна нация миналата година, след репортаж на Al Jazeera, който разкрива нови подробности за спорната пратка .

Комисарят на Кралските полицейски сили на Соломоновите острови (RSIPF) Мостин Мангау каза, че въпросната пратка съдържа имитация на огнестрелни оръжия и не е имало опит за контрабанда или укриване на оригинални оръжия.

„Тези копия на огнестрелни оръжия … не могат да стрелят с бойни муниции. Те са за тренировъчни цели и тежат приблизително същото като истинските пушки и пистолети“, каза Мангау в изявление във вторник.

Изявлението на RSIPF дойде, след като опозиционният лидер Матю Уейл призова началника на полицията да „разкрие“ пратката след разкритията, че Съединените щати се съмняват в обяснението на правителството.

Ал Джазира съобщи миналата седмица, че американските дипломати смятат, че пратката от март 2022 г. вероятно съдържа истински пистолети и пушки, а не „копия“, предназначени за тренировъчни цели, както се твърди от правителството.

„Оръжията на снимката бяха опаковани в дървени сандъци, изглеждаха истински и имаха уникални серийни номера“, каза посолството на САЩ в Папуа Нова Гвинея в дипломатическа телеграма, получена чрез искане за свобода на информацията.

Американски дипломати освен това поставиха под въпрос защо пратката – за която се твърди, че съдържа 95 реплики на пушки и 92 реплики на пистолети – е била разтоварена под прикритието на тъмнината, ако е била рутинна доставка.

„[Мангау] би накарал жителите на Соломоновите острови да повярват, че разтоварването на товари от кораби за дърводобив на шлепове, които пристигат в столицата в 3 сутринта, е стандартна практика“, се казва в телеграмата.

„Според обяснението на Мангау, не е необичайно правителството да внесе четири големи сандъка с оръжия, без да посочи артикулите в манифест, да уведоми митническите служители или да информира обществеността.“

Соломоновите острови, архипелаг от малко над 700 000 души, през последните години се озоваха в центъра на ескалиращо геополитическо съперничество между Китай и САЩ и техните съюзници.

Миналогодишната пратка дойде в особено чувствителен момент за тихоокеанската островна държава на фона на повишено етническо и политическо напрежение след размириците в китайския квартал на столицата.

При министър-председателя Манасе Согаваре Соломоновите острови задълбочиха отношенията си с Китай, предизвиквайки разделения в страната и тревога сред официални лица в САЩ, Австралия и Нова Зеландия.

Sogavare се отказа от признаването на самоуправляващ се Тайван през 2019 г. и миналата година подписа споразумение за сътрудничество в областта на сигурността с Пекин, което западните служители се опасяват, че може да бъде използвано като стартова площадка за китайска военна база в Тихия океан.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР