Полицията извърши въоръжен грабеж върху мен снощи на протеста, а

...
Полицията извърши въоръжен грабеж върху мен снощи на протеста, а
Коментари Харесай

Минчо Спасов пред Фрог: Полицията извърши въоръжен грабеж върху мен, шефът на СДВР излъга

Полицията извърши въоръжен обир върху мен нощес на митинга, а шефът на Столична дирекция на вътрешните работи излъга. Това сподели пред Фрог нюз юрист Минчо Спасов. Ето какво изясни той:
Адвокат Спасов, нощес полицията ограничи правата на протестиращите, като не ги позволи да стигнат до паметника на Незнайния войник. Може ли хората да си потърсят правата в съда?

В момента пиша сигнал до Районна прокуратура. Ще приготвя сигнал и до Софийския административен съд, тъй като това, което се случи нощес пред Народно събрание беше нарушаване. Без да е разгласен вечерен час, без да се нарушава закона за придвижване по пътищата, защото хората желаеха да минат по тротоара към страната на Българска академия на науките, се ограничи правото им на свободно напредване. Това е полицейски произвол. Отделно от това бях жертва на въоръжен обир от страна на полицията.

Не сме чули за това, разкажете какво ви се случи?

По време на конфликта един от служителите на реда ми сграбчи мегафона, който коства към 200 лв. и го прибра. Именно по този мотив ще пусна сигнал до районна прокуратурата за въоръжен обир.

Опитахте ли да разговаряте с униформените да ви го върнат?

Разбира се. Половин час се разправях, само че те мълчаха като риби. Използвах мегафона с извънредно вежлив звук. Нито съм агресирал, нито съм ругал. Обяснявах им от самото начало, че тяхно обвързване е да пропуснат жителите по тротоара. Настоявах да показват заповед, в случай че имат такава, за недопускане на хората. Два часа това не се случи. И най-сетне ми лишиха мегафона. Това си е обир от въоръжено лице. Със мощ ми бе лишен. Преди това бях ринат и блъскан. Имаше приложимост на физическа мощ от служители на реда без идентификационни номера.

Как оценявате държанието на МВР-шефовете, които по този начин и не се появиха?

Поведението на полицейските началници и на министъра на вътрешните работи бе скандално и заслужава оставки. Без да е оповестено изключително състояние в страната и столицата, без да е налице заповед от кмета на общината, служителите на реда по убеждение на техните началници, прекратиха достъпа на протестиращите до паметника на Незнайния войник. Още пред Военния клуб бе заградена улица “Г. С. Раковски” до постройката на Българска академия на науките. Преградено бе даже и от постройката на Художествената академия. Отвсякъде беше комплициран подобен полицейски кордон. После разбрах, че господин Георги Хаджиев /бел.ред. шефа на СДВР/, е излъгал в изявлението си, че имало и други достъпи до паметника. Това е неистина от негова страна. Жалко е, че върховен полицейски шеф си разрешава да го прави.

Той твърди, че митингът бил нерегламентиран и по тази причина са работили по този начин.

Единственият орган, който може да каже дали един митинг е нерегламентиран или не, е кметът на Общината. Това го написа в член 13 от закона за събранията, митингите и манифестациите. Нито президент, нито прокурор, нито министър-председател, нито служител на реда може да направи подготовка дали даден митинг е постоянен, неточен, в нарушаване или в осъществяване. Законът е подобен и той би трябвало да се съблюдава. В случая ние имаме качество на мирни жители, които желаеха, без да нарушават закона за придвижване по пътищата, да минат по тротоара до Българска академия на науките, насочвайки се към паметника на Незнайния войник. Този достъп непозволено ни бе отхвърлен. Правото на свободно напредване е конституционно право на всеки жител и то може да бъде ограничавано единствено при съществуването на експлицитна писмена заповед от оторизирано лице. Два часа чакахме тази заповед да ни бъде показана. Тя по този начин и не се появи.

Видяхме, че до Народно събрание имаше доста служители на реда. Това уплаши ли хората, какви бяха настроенията на площада?

Не, хората не бяха упрашени, те са все по този начин смели и решителни да отстояват правата си. Ако не се огънат под престъпния напън на ръководещите, ще загубим правовата страна, ще загубим България. Управляващите са обречени на крах. Но те употребяват служителите на реда и жандармеристите, против които ние нямаме нищо срещу. Но властта ги изпращат като жив щит. Ние призовахме вътрешният министър да се появи на място и персонално да управлява може би най-голямата полицейска интервенция от 20 години насам. Оказа се, че няма нито един върховен служител на реда, който да излезе и да беседва с нас. Аз персонално най-малко 20 пъти приканих от мегафона, преди да ми го откраднат, да се яви някой от полицейските началници и да даде пояснение каква заповед изясняват. Оказа се, че това голямо количество служители на реда нямат пълководец.

Те на ударени ли се вършат, опасяват ли се или такава е практиката им?

Този въпрос би трябвало на тях да им го зададете. Съвсем ясно се видя, че ние потърсихме кротичък и цивилизован контакт с тях. Дажи предложихме, в случай че ги е боязън от мен като мъж, да излъчим дами от протестиращите, които да беседват. Призовахме ги да обяснят най-малко на публицистите каква заповед извършват. Полицейските началници се скриха. Вътрешният министър също се скри като мишка. Това е длъжностно закононарушение - да използваш полицията по нерегламентиран метод. Полицията може да постанова полицейски час и ограничавания на напредването единствено в случай че е оповестено изключително състояние в страната. Таков, доколкото ми е известно, към момента няма.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР