Полицията е започнала проверка в Софийския университет Св. Климент Охридски

...
Полицията е започнала проверка в Софийския университет Св. Климент Охридски
Коментари Харесай

Заради допълнителни възнаграждения на служители започват проверки в Софийския университет

Полицията е почнала инспекция в Софийския университет " Св. Климент Охридски " за спомагателните хонорари, отпускани на администрацията в Ректората през последните години. За нея потвърдиха от университета пред " Дневник ".

Проверката е по сигнал на студентите Симеон Георгиев и Стефан Радев, които са и членове на Академичния съвет на висшето образователно заведение. Повод за сигнала е информация за възнагражденията в последните седем години, съгласно която администрацията на Ректората през 2010 година са дадени към 500 хиляди лева, а през 2016 година - към 2 млн. лева През това време администрацията е била към 150 души, в това число управлението на университета и чистачи.

От Софийския университет обясниха пред " Дневник ", че става въпрос за хонорари за спомагателен труд или за присъединяване в планове.

За интервал от седем години (2010-2017 г.) ректорът и заместниците му са получили към 960 хиляди лева върху главното си заплащане, заяви " Нова телевизия ". Пред малкия екран ректорът разгласи, че главната му заплата е над 1000 лева и получавал още толкоз за това, че има докторска степен и за прослужено време.

" Само за предходната година основният финансист е получил към 35 хиляди лева в допълнение ", обясниха студентите пред БНР. Информацията бе доказана от ректора проф. Герджиков, който разгласи, че парите са за спомагателна работа по планове.

" Не става дума за бонуси и за 13-а заплата, а за възнагражденията на чиновници ", разгласи още проф. Герджиков. По думите му разликата в сумите през 2010 година и през 2016 година идвала оттова, че университетът почнал да работи по европроекти през 2011-2012 година А деканите на факултети сами предложили избрани чиновници, които да работят по плановете и да получават в допълнение заплащане. Един от тях бил " Студентски практики ".

От Софийския университет обясниха пред " Дневник ", че спомагателното заплащане е давано за спомагателен труд или за работата по планове. От там потвърдиха, че чакат и инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия, до която също имало сигнал.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР