Полиция спря събарянето на пореден тютюнев склад в Пловдив. Спорният

...
Полиция спря събарянето на пореден тютюнев склад в Пловдив. Спорният
Коментари Харесай

Полиция спря събарянето на още един тютюнев склад в Пловдив

Полиция спря събарянето на следващ тютюнев склад в Пловдив. Спорният обект е солидно здание против Сточна гара, за което локалната власт е издала две заповеди за срутване заради заплаха, съобщи.
Още по темата
Вчера експертният съвет за запазване на наследството разгласи постройката за културна полезност с категория " за сведение ". След предоставена от прокуратурата инспекция на събаряните тази седмица здания в тютюневия град, полицията е спряла дейностите в зоната, което пречи на притежателите да подхващат плануваните дейности.

Собственикът на склада Пламен Моравенов изясни, че е възнамерявал да демонтира единствено най-опасната част от постройката, с което да предотврати произшествия.

" Останалата част щеше да остане до определяне. Нито имаме преобразителен проект, нито имаме желание да строим каквото и да било. Важното е за града. Всички минаваме отсам, 50 хиляди автомобила се движат дневно. Възможности за укрепяне няма. Защото има и градивни документи ", изясни той.

Жителка на квартала до склада споделя, че сигурността е преди всичко.

" От 2013 година депозирам тъжби до всички вероятни институции и съм решила в случай че това състояние продължи ще пиша до европейските институции, с цел да може да предотвратя някаква злополука ", споделя тя.

Архитект Петкана Бакалова, след чиято интервенция стря събарянето на постройката преди години, подсети, че има подчиненост на нормативните актове и само специалисти, регистрирани по Закона за културното завещание имат способена оценка както за архитектурната стойност, по този начин и за градивното положение на подобен вид здания.

" В момента, за жалост, всеки вложител може да се достави с градивно мнение, че постройката е рискова ", разяснява тя.

След като постройката бъде оповестена за монумент на културата по Закона за културното завещание би трябвало да се направи протогкол и наставление за спешно подсилване. Ако притежателят не го извърши, общината може да извърши подсилване за своя сметка и да изисква средствата или да наложи ипотека върху парцела.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР