Полиция и инспектори от РЗИ влязоха в траурни агенции в

...
Полиция и инспектори от РЗИ влязоха в траурни агенции в
Коментари Харесай

Проверяват погребалните агенции в Пловдив заради скок в цените

Полиция и инспектори от РЗИ влязоха в траурни организации в Пловдив. Извънредната инспекция съгласно шефа на полицията в Пловдив е предизвикана от нарасналите цени на траурните услуги през последните месеци, изключително когато става въпрос за умряли хора с диагноза Ковид.

Днес в Пловдив са били тествани към 20 траурни организации. В акцията вземат участие цивилни служители на реда, данъчни, инспектори на РЗИ, които съгласно законодателството управляват траурната активност, както и активността на крематориумите.

Районната прокуратура в Пловдив е известена за оперативните дейности на полицията.

На място се преглеждат документите за работа на всички траурни организации. Финансовите документи, които издават на своите клиенти, както и дали съблюдават противоепидемичните ограничения.

Една от аргументите за тази всеобща инспекция съгласно началника на Министерство на вътрешните работи Пловдив старши комисар Рогачев е нарастването на цените на погребалните услуги през последните месеци и то, когато се касае за заболели с ковид.

Тази инспекция цели да откри дали има далавера, или аргументите за това повишаване са чисто справедливи.



Проверките са подбудени от подаден сигнал. Очаква се резултатите да станат ясни късно през днешния ден или на следващия ден.

От общинското дружество траурна активност в Пловдив споделиха, че в случай че умрелият е бил с Ковид в лечебно заведение и е бил изпълнен протоколът от медиците, тогава той може да бъде заровен и в елементарен ковчег.

От Съюза на погребалните компании оповестиха за Българска национална телевизия, че повода за повишаването е условието от здравните управляващи всички покойници с Ковид да бъдат сложени в ковчези с железни вани.

От здравното министерство обясниха, че 31 август 2020 година има облекчение в ограниченията и не е наложително покойниците да бъдат сложени в железни ковчези. Те могат да бъдат поставяни в елементарни ковчези, а дъното им да бъде покрито със стърготини и прахообразен биоцид.

Текст: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР